MOTIVARE strigătoare la cer! Probe neluate în seamă în dosarul lui Vlad Cosma pe motiv că procurorul a fost trimis în judecată pentru presupuse abuzuri de către Secția Specială/Pe același tipar au fost anulate condamnările familiei Cosma în alte două dosare penale

MOTIVARE strigătoare la cer! Probe neluate în seamă în dosarul lui Vlad Cosma pe motiv că procurorul a fost trimis în judecată pentru presupuse abuzuri de către Secția Specială/Pe același tipar au fost anulate condamnările familiei Cosma în alte două dosare penale

Judecătoarea Ana Maria Lupu de la Tribunalul Ploiești, cea care l-a achitat pe fostul deputat PSD Vlad Cosma în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani, nu a ținut cont de denunțurile lui Răzvan Alexe și Petrică Ușurelu împotriva fostului parlamentar întrucât au fost obținute de fostul procuror Mircea Negulescu zis Portocală, trimis în judecată pentru presupuse abuzuri de Secția Specială, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, dezvăluie  G4Media.ro .

Dosarul lui Vlad Cosma. Fostul deputat PSD este acuzat de sponsorizarea ilegală cu peste 210.000 de lei a campaniei electorale a PSD Prahova din 2012. Dosarul lui Cosma a fost instrumentat inițial de fostul procuror de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală.

Potrivit unor surse judiciare, Portocală a obținut denunțurile lui Răzvan Alexe și Petrică Ușurelu împotriva lui Vlad Cosma. Alexe ”făcuse 19-le”, cum spun avocații, adică îl denunțase pe Cosma ca să beneficieze de reducerea la jumătate a pedepsei în alt dosar de evaziune și spălare de bani cu prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care fusese arestat alături de Marcel Păvăleanu.

Apoi, dosarul lui Cosma a fost preluat de procurorul Parchetului general (PG), Cătălin Ceort, întrucât Vlad Cosma devenise deputat. În final, cazul a fost trimis în judecată de procurorul Cătălin Lefter de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, după ce Vlad Cosma și-a încheiat mandatul de parlamentar.

Dosarul lui Mircea Negulescu zis Portocală. Pe 17 iunie 2020, procurorul Negulescu a fost trimis în judecată de procuroarea SIIJ Adina Florea pentru presupuse abuzuri împotriva fostului deputat PSD Vlad Cosma.

Negulescu este acuzat de cercetare abuzivă, influențarea declarațiilor martorilor și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată. Potrivit SIIJ, pe vremea când era procuror la Parchetul Curții de Apel Ploiești, Negulescu l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Răzvan Alexe să îl denunțe pe fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea unui denunț de la o persoană deja cercetată în același dosar și consemnarea de declarații nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acțiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât și cu identitate reală, să dea declarații mincinoase, totul în scopul de a proba existența unor fapte de evaziune fiscală și coruperea alegătorilor și de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, au susținut procurorii SIIJ într-un comunicat de presă.

Dosarul procurorului Cătălin Ceort de la PG. În februarie 2017, Ceort a fost plasat sub control judiciar ca urmare a unui dosar al DNA Ploiești după ce a fost denunțat de Vlad Cosma că i-a cerut mită 260.000 de euro ca îl scape pe fostul deputat de dosarul de evaziune. Potrivit unor surse judiciare, denunțul lui Cosma împotriva procurorului Ceort a fost obținut tot de către fostul procuror Mircea Negulescu. Anul trecut, Ceort a fost condamnat definitiv la 4 ani de detenție.

Judecătoarea nu a ținut cont de probele strânse de Portocală și Ceort. Chiar dacă Negulescu nu este condamnat, ci abia a fost trimis în judecată pentru presupuse abuzuri, prin urmare beneficiază de prezumția de nevinovăție, judecătoarea Ana Maria Lupu de la Tribunalul Prahova nu a ținut cont de probele strânse de el, chiar dacă au fost readministrate de ultimul procuror, Cătălin Lefter, și au fost declarate ca fiind administrate corect de către judecătorul de cameră preliminară.

Se observă, aşadar, că prin maniera în care au fost administrate mijloacele de probă de către cei doi procurori amintiţi în precedent (Negulescu și Ceort – n.r.) a fost compromis caracterul echitabil al procedurii derulate împotriva inculpaţilor, concluzia judecătorului fiind existenţa unor vulnerabilități majore ale anchetei penale ce poate fi verosimil considerată a nu se fi desfășurat în condiții de legalitate până la momentul preluării dosarului de către procurorul semnatar al rechizitoriului.

Practic, îndoiala legitimă a nerespectării unei proceduri judiciare echitabile în privința strângerii probelor de vinovăție aflate în dosarul de urmărire penală şi neexcluse pe parcursul procesului penal, chiar dacă în cuprinsul rechizitoriului nu s-a făcut referire la ele ca regăsindu-se printre cele ce susţin acuzaţiile, permite instanţei să constate că obiectivitatea probelor strânse de către cei doi procurori a fost vulnerabilizată de activitatea pretins infracțională de care este în mod verosimil și legitim suspectat procurorul Mircea Negulescu/pentru care este condamnat procurorul Cătălin Ceort, fiind afectată într-o manieră esențială prezumţia îndeplinirii cu bună-credinţă a activităţii de urmărire penală.

Prin urmare, acuzaţiile ce le-au fost aduse inculpaţilor Petrică Ușurelu, Răzvan Alexe şi Vlad Cosmavor fi analizate în continuare prin raportare la mijloace de probă asupra cărora nu planează vreo suspiciune de a fi fost obţinute altfel decât cu respectarea principiului legalităţii ce guvernează procesul penal, respectiv cele administrate în dosarul nr.427/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti începând cu data de 17.02.2017”, a arătat în motivarea deciziei de achitare judecătoarea Ana Maria Lupu de la Tribunalul Prahova.

Nu este prima dată când familia Cosma din Prahova scapă de probe ca urmare a acuzațiilor lansate de Secția specială împotriva procurorilor care i-au anchetat, dar nedovedite încă.

În 2018, un complet de 5 judecători ai ÎCCJ condus chiar de vicepreședintele Instanței Supreme, Iulian Dragomir, a anulat condamnarea la 8 ani de detenție primită de Mircea Cosma, fostul președinte PSD al CJ Prahova, și cea de 5 ani de închisoare primită de Vlad Cosma, în dosarul de corupție în care sunt acuzați că ar fi primit mită un milion de euro de la mai mulți afaceriști ca să le dea contracte de asfaltare și deszăpezire.

Condamnarea familiei Cosma a fost anulată în urma scandalului privind presupusele abuzuri ale procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu și în urma deciziilor CCR privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte. Acum, procesul se rejudecă la Tribunalul Prahova.

În iunie 2020, Înalta Curte a anulat și condamnarea inițială de 4 ani de închisoare cu executare primită de deputata PSD Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma și sora lui Vlad Cosma, după ce Secția Specială l-a inculpat pentru presupuse abuzuri pe procurorul DNA Ploiești Alfred Savu, care a anchetat-o.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…