Motivele pentru care fiica lui J. Robert Oppenheimer s-a sinucis. Tragica poveste de viață a lui Toni Oppenheimer

Motivele pentru care fiica lui J. Robert Oppenheimer s-a sinucis. Tragica poveste de viață a lui Toni Oppenheimer

Katherine Oppenheimer, născută în 1944 și decedată în 1977, rămâne una dintre cele mai tragice figuri ale unei familii care a schimbat lumea în care trăim. Toni, fiica lui J. Robert Oppenheimer, fizician și director al Proiectului Manhattan , numit adesea și „părintele bombelor atomice", s-a sinucis.

J. Robert Oppenheimer este considerat „părintele” bombelor atomice. Sursa foto: Arhivă Adevărul

Fiica lui J. Robert Oppenheimer și boala gravă pe care a avut-o

Fiica lui J. Robert Oppenheimer, fizicianul a cărui genialitate a stat la baza studiului bombelor atomice din Proiectul Manhattan, a trăit o viață presărată cu încercări și tribulații, inclusiv o luptă cu poliomielita , relații parentale complicate și, în cele din urmă, o sinucidere.

Născută în enclavele izolate ale Los Alamos, Statele Unite, locul unde s-a scris istoria nucleară, Toni (n.r. Katherine Oppenheimer) a fost adusă în New Jersey la vârsta de trei ani, când tatăl ei a preluat postul de director al Institutului pentru Studii Avansate din Princeton.

Înconjurată de minți strălucite, ea a fost înscrisă la școala Miss Fine's School din Princeton , devenind un exemplu pentru colegii săi. În ciuda timidității ei, era admirată pentru maturitatea emoțională pe care o afișa. Poate că această reziliență a fost forjată în incertitudinile care caracterizau familia Oppenheimer, făcând din Toni stânca familiei.

În fragedă ei copilărie, fiica lui J. Robert Oppenheimer a fost diagnosticată cu poliomielită, o boală pentru care familia a depus un efort în privința tratamentului.

Astfel, părinții săi, Katherine Oppenheimer Vissering și J. Robert Oppenheimer, au decis să o ducă în Insulele Virgine americane, la St. John, pentru a se recupera. Acolo, nu doar că s-a vindecat, dar și-a găsit o casă de suflet în insula izolată a Caraibelor.

Robert Strunsky, un apropiat al familiei, a menționat faptul că a fi copilul lui Robert și al lui Kitty Oppenheimer „înseamnă să ai unul dintre cele mai mari handicapuri din lume.".

Această observație mordantă reflectă complexitatea emoțională a casei Oppenheimer. Toni și fratele ei, Peter, au fost modelați și, totodată, deformați de personalitățile neconvenționale ale părinților lor.

Fiica lui Oppenheimer, marcată de relația instabilă pe care a avut-o cu părinții

În mod particular, Toni a avut o relație tumultuoasă cu mama sa, Kitty. După ce ani de-a rândul a îndeplinit rolul de mediator și a fost considerată vocea rațiunii într-o familie instabilă, presiunea a devenit insuportabilă.

Fiica lui J. Robert Oppenheimer a intrat în conflict, apoi s-a retras și a căutat libertatea. O vecină pe nume Frank din St. John a enunțat faptul că „Toni și mama ei erau tot timpul într-o ceartă continuă.".

Relația cu tatăl său era, de asemenea, dificilă. Despre Robert Oppenheimer există păreri împărțite când vine vorba de capacitatea lui de a fi un părinte afectuos. În timp ce unii susțin că „părintele bombelor atomice” avea o relație plăcută cu Toni, alții au sugerat că cei doi nu au fost destul de apropiați.

Toni Oppenheimer a murit la 32 de ani. Sursa foto: ahf.nuclearmuseum.org

Toni Oppenheimer a murit la 32 de ani. Sursa foto: ahf.nuclearmuseum.org

Fiica lui Oppenheimer s-a sinucis la 32 de ani

După moartea tatălui ei în 1967, cauzată de un cancer, Toni s-a confruntat cu probleme și pe plan profesional. În 1969, FBI-ul a refuzat ca ea să lucreze ca translator în cadrul Națiunilor Unite , readucând în discuție acuzațiile cu privire la legăturile lui J. Robert Oppenheimer cu elitele comuniste din acea vreme.

Retragerea sa definitivă în St. John a fost precedată și de două căsătorii eșuate. Astfel, Toni a devenit o enigmă atât pentru vecini, dar și pentru puținii oameni care o cunoșteau direct din insula Caraibelor.

Pe 19 ianuarie 1977, la o lună după ce a împlinit 32 de ani, fiica lui J. Robert Oppenheimer s-a sinucis. Viața lui Toni Oppenheimer a fost un amestec de lumină și umbră, de genialitate și de tragism, un exemplu cumplit al costului uman ascuns în umbra măreției științifice, scrie ahf.nuclearmuseum.org .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?