Motivul neobișnuit pentru care un preot a refuzat să boteze copilul unui cuplu de români din Londra. „E pur și simplu o aberație”

Motivul neobișnuit pentru care un preot a refuzat să boteze copilul unui cuplu de români din Londra. „E pur și simplu o aberație”

Situație tensionată la Biserica Ortodoxă Română din Eastham, o suburbie a Londrei, după ce părinții unui băiețel de un an și opt luni au refuzat să accepte condițiile impuse de preot pentru ceremonia de botez.

Preotul a pus condiții aberante pentru a boteza un copil FOTO Calin Gavrilas

Potrivit știrileProTV , familia, originară din Maramureș și stabilită de mai mulți ani în Marea Britanie, a fost nevoită să caute alternative pentru a-și boteza copilul din cauza unor cerințe considerate neobișnuite.

Preotul paroh le-ar fi solicitat părinților să semneze un angajament scris prin care să se oblige să-și unească destinele în biserică până la o dată anume, cei doi nefiind căsătoriți. Mai mult, li s-ar fi cerut nașilor o adeverință de spovedanie, alături de o taxă pentru ceremonie.

Mama copilului, Ioana Prelucan, a explicat nemulțumirea față de cerințele preotului, mai ales în ceea ce privește angajamentul de căsătorie: „Ce m-a deranjat cel mai tare e (...) acea declarație cu intenția de căsătorie (...) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui - ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!

O altă condiție controversată a fost impusă în legătură cu nașii care, nefiind din zonă, nu au putut participa la spovedanie. Tatăl copilului, Daniel Marcu, a relatat: „I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit și dânsul a zis atunci să meargă unde pot și să aducă adeverință că s-au spovedit, altfel nu ne botează copilul.”

În plus, familia a susținut că i s-a cerut bani pentru botez, cu taxe diferite în funcție de circumstanțe, deși pe pagina online a bisericii nu există menționată nicio taxă, ci doar un apel la ajutor financiar pentru susținerea bisericii și acoperirea cheltuielilor cu chiria și întreținerea.

Astfel, preotul ar fi cerut 150 de lire pentru un botez alături de mai mulți copii sau 250 de lire sterline pentru ca doar familia bebelușului să participe la ceremonie.

Preotul paroh a refuzat să comenteze, susținând că: "(...) Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare."

În urma acestei situații tensionate, familia a ales să caute sprijinul unui alt preot român, la o distanță considerabilă, pentru a-și boteza copilul.

Inițial, acesta a acceptat să oficieze ceremonia, însă ulterior a sfătuit-o pe mama copilului să meargă la biserica de care aparține.

Ancheta internă declanșată de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale urmărește să clarifice circumstanțele și să stabilească dacă pretențiile preotului au fost cu adevărat "recomandări" sau obligații nejustificate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?