Mouratoglou s-a aprovizionat din „Vestul Sălbatic” al suplimentelor alimentare. Indolență sau apărare cusută cu ață albă

Mouratoglou s-a aprovizionat din „Vestul Sălbatic” al suplimentelor alimentare. Indolență sau apărare cusută cu ață albă

Simona Halep s-a apărat în cazul de dopaj arătând că s-a contaminat după ce a consumat un supliment nutritiv livrat de firma canadiană Quantum Nutrition. Experții angajați de tribunalul care a judecat-o au acceptat proba, dar au concluzionat că numai acest produs, singur, nu putea da valorile de Roxadustat găsite în corpul sportivei, astfel că Simona a primit suspendarea maximă, de 4 ani. Discuțiile pe marginea suplimentului contaminat, ingerat de jucătoarea noastră, merg mai departe, noi informații ieșind la iveală în ultima vreme.

Patrick Mouratoglou, omul care a îngropat cariera Simonei Halep. Foto Profimedia

Lumea își închipuia că echipa celei mai cunoscute academii de tenis din lume studiază în amănunt toate piețele de desfacere a suplimentelor nutritive, care trebuie să fie curate ca lacrima, având în vedere că se lucrează cu cei mai mari campioni. Lucrurile nu stau așa, dacă e să ne luăm după declarațiile lui Jeremy Luke, actualul președinte și CEO al Centrului Canadian de Etică în Sport, organizația care supraveghează programele antidoping în această țară.

Acesta a dezvăluit pentru gsp.ro că în Canada e un fel de „Vestul sălbatic” în ceea ce privește legislația referitoare la suplimentele nutritive și că piața acestora este cea mai periculoasă în ceea ce privește siguranța sportivilor. „Superechipa” lui Patrick Mouratoglou ar fi putut afla această informație cu un minimum de studiu.

„Suplimentele reprezintă o problemă în Canada atunci când vine vorba despre antidoping. Aici, suplimentele au parte de o legislație mult diferită de a medicamentelor. Din cauza acestui vid, de multe ori există posibilitatea ca produsele să fie contaminate cu substanțe interzise și asta duce la teste pozitive. Suntem îngrijorați în privința suplimentelor și a lipsei de legislație. Mesajul nostru către sportivii canadieni este să evite suplimentele, ținând cont de lipsa de legi care să controleze această piață”, a declarat Jeremy Luke. Și atunci ne întrebăm de ce echipa lui Patrick Mouratoglou s-a îndreptat chiar spre suplimente nutritive create tocmai în Canada, unde legislația este atât de vagă.

Ipoteze, ipoteze

Sunt mai multe variante care pot fi luate în calcul. Ori antrenorul francez de origine greacă a fost rău-intenționat, ori avea o relație comercială cu John Koveos, patronul Quantum Nutrition, firma care a livrat suplimentele contaminate , un canadian tot de origine greacă, ori e vorba de indolență într-un domeniu atât de sensibil în lumea sportivilor.

Mai există o variantă, potrivit căreia tocmai faptul că piața din Canada, nefiind nereglementată, a constituit o portiță de scăpare găsită de avocații româncei, care au identificat un produs contaminat pe care l-au indicat - când cazul a luat amploare - drept sursa substanței Roxadustat găsită la testele efectuate de Simona Halep. În cazul ultimului scenariu, altfel s-ar explica de ce Simona Halep nu a declarat noile suplimentele luate nici la US Open 2022, nici la audierea din luna octombrie anul trecut din fața ITIA, iar acestea au „apărut” brusc, abia în ianuarie 2023, când apărarea româncei și-a prezentat dosarul în fața judecătorilor.

A auzit că firma fraților Koveos a sponsorizat și alți sportivi

În așteptarea unui răspuns care probabil nu va veni niciodată, să consemnăm la ceea ce Patrick Mouratoglou s-a rezumat să declare la audierile de la tribunal. El a spus că motivul recomandării acelui supliment nutritiv pentru Simona Halep a fost că „avea cunoștință de faptul că John Koveos a sponsorizat mai mulți sportivi, unii dintre ei fiind acum antrenori sau foști jucători“.

Viața Simonei Halep s-a schimbat după ce a apelat la echipa francezului. „Totul este Mouratoglou acum! Echipa este 100% Mouratoglou! Tot ce mă înconjoară are legătură cu academia lui și cu el! Credeam că o voi termina cu tenisul la 30 de ani, dar acum am început un nou capitol frumos și mă bucur de asta! Voi vedea cât de bună voi fi pe viitor!”, a declarat Simona Halep entuziasmată, după ce i-a concediat pe preparatorul fizic Theo Cercel și pe managerul cu care lucra de 14 ani, Virginia Ruzici. Și știe toată lumea ce a urmat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat