Moza din Qatar, o regină musulmană atipică: iubitoare de lux, haine de designer și operații estetice

Moza din Qatar, o regină musulmană atipică: iubitoare de lux, haine de designer și operații estetice

Este impunătoare, aprigă și iubește hainele de lux. Singura femeie din Oatar pe care-ai văzut-o, anul trecut, în tribunele VIP de la cupa mondială de fotbal conduce această țară din umbră, cu o mână de fier.

Moza bint Nasser este mama actualului emir al Qatarului

La sfârșitul anului 2022, familia regală din Qatar a avut parte de-o expunere extraordinară, grație cupei mondiale de fotbal. Iar cea care a ieșit cel mai mult în evidență a fost o femeie cu un look inedit de modern pentru o țară atât de conservatoare.

Alteța Sa Regală Moza bint Nasser Al Missned este mama actualului emir al Qatarului, Șeicul Tamim, și soția fostului lider Hamad bin Khalifa al Thani, cel în timpul domniei căruia s-a înfăptuit controversata atribuie a organizării Cupei Mondiale.

De-a lungul anilor, regina-mamă Moza s-a impus drept una dintre cele mai elegante femei din lume și o face și acum, în ciuda celor 63 de ani pe care nu-i ghicești pe chipul ei, din cauza operațiilor estetice evidente și a acelui machiaj intens, tipic arăbesc.

Și dacă a venit vorba despre chip, trebuie să subliniem că mama emirului pozează în această față modernă a unuia dintre cele mai opresive regimuri de pe glob, care interzice homosexualitatea și niște drepturi de bază ale femeilor, iar în trecut a susținut mișcările teroriste islamiste din Orientul Mijlociu, inclusiv Hamas.

Văzută de mulți ca fiind conducătoarea din umbră a Qatarului, Sheikha Moza este favorita soțului ei, fiind a doua dintre cele trei soții ale fostului Emir Hamad bin Khalifa al Thani, care a condus regatul până în 2013. Cuplul are șapte copii împreună, cu vârste cuprinse între 31 și 44 de ani. Ca o curiozitate, soțul lui Moza este, în total, tatăl a nu mai puțin de 24 de moștenitori, dăruiți de doar trei femei. Asta da fertilitate și potență!

Sheikha Moza s-a născut în Qatar, dar a copilărit în Egipt și Kuweit, unde tatăl ei trăia în exil ca oponent al regimului politic aflat atunci la putere în țara natală. Ei bine, Moza s-a întors în Qatar în 1977, la vârsta de 18 ani, pentru a se căsători, culmea, cu Hamad bin Khalifa Al Thani, nepotul emirului cu care tatăl ei s-a războit o viață întreagă. Bărbatul acum în vârstă de 70 de ani a ajuns la putere înainte de vreme, după ce și-a răsturnat propriul tată de pe scaunul regal, printr-o lovitură de stat, în 1995. Mai vreți despre această familie regală, că mai avem?

Cum spuneam, Moza este a doua soție a fostului emir, prima fiind chiar verișoara lui primară, cu care acesta a avut opt copii... sănătoși, după câte se pare. După Moza, însă, ce să vezi? Hamad bin Khalifa a pus ochii pe altă verișoară, tot primară, care i-a mai turnat încă nouă copii. Probabil că legăturile de rudenie ale fostului emir cu soțiile nr.1 și nr.3 sunt pur și simplu calcule dinastice, pentru a păstrat nealterat sângele Casei Thani, singura lui iubire adevărată fiind această... străină, Moza, căreia îi permite niște libertăți la care celelalte consoarte doar visează.

Dacă femeile din Qatar nu pot studia, călători în străinătate sau deține un loc de muncă fără permisiunea rudelor de sex masculin, Sheikha Moza are surprinzător de multă libertate, în special în ceea ce privește călătoriile și hainele ei. La capitolul haine, Moza stă extrem de bine. Un adevărat icon fashion , aceasta a fost inclusă pe lista cu cel mai bine îmbrăcate femei celebre, în 2015, fiind renumită pentru turbanele ei extravagante, la care poartă adesea ochelari de soare de epocă.

Lăsând stilul deoparte, despre Sheikha Moza n-am auzit doar de bine, aceasta fiind acuzată că a manipulat ascensiunea fiului ei pe tronul emiratului, în defavoarea moștenitorului de drept, și criticată că nu luptă mai mult pentru drepturile femeilor din țara ei, încă oprimate de o lege care le interzice drepturi fundamentale.

Dar, până la urmă, această femeie este de admirat, dacă privești din altă perspectivă: ascensiunea ei în casa regală din Qatar este incredibilă pentru o femeie musulmană , bașca fără origini nobile, dar c-o inteligență și-o ambiție ireproșabile.

Foto: Getty Images, Profimedia

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”