MS: A doua săptămână cu caracter epidemic de gripă; măsură de prevenire a îmbolnăvirii - cursurile şcolare suspendate vineri

MS: A doua săptămână cu caracter epidemic de gripă; măsură de prevenire a îmbolnăvirii - cursurile şcolare suspendate vineri

Ministerul Sănătăţii a informat miercuri Ministerul Educaţiei despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, careconstă în s uspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie , informează un comunicat transmis AGERPRES de MS.

Astfel, măsura a fost aprobată printr-unOrdin al ministrului Educaţiei, iar în contextul în care şi ziua de joi, 24 ianuarie, este declarată oficial zi liberă, "timp de patru zile copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", precizează Ministerul Sănătăţii.

Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 - 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat.

"Specialiştii au declarat a doua săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 - 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia.Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă. Ministerul Sănătăţii a informat astăzi Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, careconstă în suspendarea cursurilor şcolare pentru data de 25 ianuarie. Această măsură a fost aprobată printr-unOrdin al ministrului Educaţiei Naţionale. Astfel, dat fiind că24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de patru zile copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi", se arată în comunicatul MS.

Potrivit ministrului Sănătăţii, autorităţile vor continua să supravegheze atent evoluţia gripei în toată ţara.

"Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare,odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iarpe parcursul celor patru zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi", a declarat ministrul Sorina Pintea, citată în comunicat.

Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecută,la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare.

Deciziile de suspendarea orelor de curs pe o perioadă limitată de timpse vor aplica punctual, subliniază sursa citată.

În urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie şi centralizate de Direcţiile de Sănătate Publică, MS a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentarun număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

"Este îmbucurător faptul căpersoanele din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medicii de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripalepentru aoferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămânaviitoare poateîncepe distribuirea acestora către medicii de familie", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Specialiştii recomandă populaţiei,pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal, să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică folosinţă sau tuse/ strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale; în funcţie de situaţia epidemiologică,unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori