Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Muhuleţ: Operatorii de tabletă să informeze că se poate vota pentru ambele sau pentru unul dintre scrutine

Operatorul de calculator din secţia de votare are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze fie pentru ambele scrutine de duminică - europarlamentare şi referendumul naţional pe Justiţie -, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţia SIMPV opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

El a făcut referire, într-o conferinţă de presă, la o sesizare legată de modul în care operatorul de calculator şi preşedintele secţiei de votare informează alegătorii despre posibilitatea de a vota pentru ambele tipuri de scrutin.

"Aş vrea să reamintesc aici decizia 72 a BEC, care la art. 1 lit. b precizează faptul că operatorul de calculator va scana actul de identitate sau va introduce în SIMPV datele personale ale alegătorului, în cazul în care nu se poate folosi scanarea pentru a verifica dacă cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot. Dacă aplicaţia SIMPV nu semnalează niciun impediment de exercitare a dreptului de vot sau nu indică necesitatea dirijării alegătorului la o altă secţie de votare, operatorul va aduce la cunoştinţă alegătorului faptul că SIMPV înregistrează prezenţa la vot separat pentru fiecare scrutin în parte şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita dreptul la vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional sau doar pentru aceste scrutine", a explicat Muhuleţ.

Potrivit lui, în cursul dimineţii, BEC a transmis prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) un mesaj care a fost înregistrat pe toate tabletele din toate secţiile de votare, cât şi pe telefoanele mobile aflate în posesia preşedinţilor secţiilor de votare şi menţiona faptul că operatorul are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze la ambele scrutine sau doar la unul.

"Obligaţia operatorilor de calculator, de tabletă e aceea de a informa alegătorii că pot să voteze fie pentru ambele scrutine, fie doar pentru unul dintre acestea şi să bifeze în aplicaţie opţiunea corespunzătoare pentru fiecare alegător în parte", a subliniat Muhuleţ. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Puterea a votat împotriva desființării pensiilor speciale, dar lasă elevii fără navetă școlară și fără …

2 AVERTISMENT Dăncilă va adopta marți o OUG care ÎNGROAPĂ România! Fraților, PSD n-a murit, vrea să ne omoare!

3 SURSE DNA s-a trezit! Doi miniștri din Guvernul Dăncilă, în lucru!

4 BREAKING România, calificare ISTORICĂ în semifinalele Campionatului European U21!

5 ALERTĂ Președintele, reacție dură după raportul Comisiei de la Veneția: „Păstrarea Secției pentru Investigarea…

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!