MUIA supremă pentru Toader! Augustin Lazăr este singurul dintre candidații la șefia Parchetului General care are dosarul complet!

MUIA supremă pentru Toader! Augustin Lazăr este singurul dintre candidații la șefia Parchetului General care are dosarul complet!

MUIA supremă pentru Toader! Augustin Lazăr este singurul dintre candidații la șefia Parchetului General care are dosarul complet! Procurorul general Augustin Lazăr este singurul din cei patru candidați la șefia Parchetului General care are dosarul complet. Ministerul Justiției a publicat vineri lista candidaților pentru funcția de procuror general - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu.

Candidații care și-au depus dosarele la Ministerul Justiției pentru funcția de procuror general al Parchetului instanței supreme sunt: Augustin Lazăr, Pompiliu Marian Drilea - Marga, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu.

Procurorul general Augustin Lazăr este singurul din cei patru candidați la șefia Parchetului General care are dosarul complet. Ceilalți trei procurori au termen până luni, 1 aprilie, la ora 17.30, să își completeze dosarele.

Ministerul Justiției spune că după primirea documentelor va publica lista cu procurorii care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție, precum și data la care vor susține interviul.

Mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr se încheie în 28 aprilie. Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Lazăr din funcţie în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, cerere care încă se judecă. Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuşi la Klaus Iohannis, care a anunţat că nu îl va revoca pe Lazăr, în pofida solicitării ministrului Justiției.

Augustin Lazăr - pe care Toader a încercat fără succes să îl revoce - a fost primul care a anunțat că va candida pentru un nou mandat, spunând că astfel răspunde așteptărilor procurorilor, care "consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public".

Cine sunt ceilalți candidați la șefia Parchetului General

Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura și pentru funcția de procuror european din partea României, însă procedura de selecție a fost amânată de ministrul Justiției "pentru o dată care va fi anunțată ulterior". Aceasta, deși trebuie să trimită propunerile la Bruxelles până în 31 martie.

Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 45 de ani, s-a aflat la conducerea DIICOT din mai 2015 și până în primăvara anului trecut. El a candidat pentru un al doilea mandat la șefia DIICOT, dar a pierdut în favoarea procurorului Felix Bănilă. După încheierea mandatului la șefia DIICOT, Horodniceanu s-a întors la DIICOT Iași.

El a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (august - decembrie 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (ianuarie 1999 - mai 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (iunie 2000 - iunie 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (iunie 2002 - octombrie 2005), procuror la DIICOT Iaşi (noiembrie 2005 - iunie 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 - iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 - iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Marian Drilea este procuror la DIICOT Brașov. El a fost implicat în scandalul stenogramelor din 2012 legat de dosarul Motorina. La acea dată, Drilea era procuror DIICOT la Brașov, un apropiat al lui Victor Ponta, pe care acesta l-ar fi vrut pentru funcția de procuror-șef al DNA în locul lui Daniel Morar. Presa a relatat că Drilea s-a aflat în spatele stenogramelor cu președintele de atunci cu Traian Băsescu, Elena Udrea și Dorin Cocoș, stenograme care erau legate de dosarul Motorina. Ancheta îl viza pe șeful Fiscului, Sorin Blejnar, suspectat că favoriza grupări infracționale specializate în evaziune cu produse petroliere. Blejnar a fost condamnat în cele din urma la cinci ani închisoare cu executare în dosarul "Motorina", în decembrie 2016. Drilea a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu în 1996 și-a susținut doctoratul la Chișinau.

Gabriela Scutea a candidat anul trecut și pentru conducerea DNA, însă ministrul Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea, pe care președintele Klaus Iohannis a respins-o. Ea este prim-procuror la Parchetul Tribunalului Brașov. În perioada noiembrie 2006 - mai 2013, a fost adjunct al procurorului general, care la acea vreme era Laura Codruţa Kovesi. Ulterior, a fost consilier al procurorului general Tiberiu Niţu. De asemenea, Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, ocupând acest post în perioada scandalului generat de Ordonanța 13.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa