Mult prea sexy pentru „Epoca de Aur”/Misterul fetei cu halat albastru din albumele de propangandă

Mult prea sexy pentru „Epoca de Aur”/Misterul fetei cu halat albastru din albumele de propangandă

Administratorii proiectului Cineclic, care își propune digitalizarea arhivelor disponibile de filme propagandă din perioada regimului comunist, au publicat un set nou de fotografii.

În "ediția" apărută miercuri, 31 ianuarie, pe pagina de Facebook intitulată Cineclic este prezentat un colaj de fotografii intitulat “Cultura mazării și fasolei”.

Cele peste 30 de imagini extrase din pelicule filmate în anii '70-'80 înfățișează oameni și utilaje din cooperativele agricole de producție (CAP) muncind la câmp pentru însămânțarea și recoltarea plantelor industriale.

"Un nivel de mecanizare extrem de scăzut. De fapt, era conform vremurilor de atunci. Azi e cu totul altceva", se arată într-un comentariu la postare.

Câțiva urmăritori ai paginii remarcă, pe de altă parte, prezența în mai multe cadre a unei tinere cu aspect plăcut care poartă un halat albastru nefiresc de scurt pentru tipul de muncă prestată teoretic.

fata halat albastru propaganda comunism

Fata cu halat albastru, într-o altă ipostază FOTO Facebook/ Cineclic

Administratorii proiectului Cineclic explică faptul că tânăra este parte din strategia concepută de propaganda comunistă, de a prezenta într-o notă idilică la jurnalele de știri de la TVR muncă prestată de cetățenii Republicii Socialiste România în cadrul CAP.

"O foloseau “figurație specială”, apare în mai multe albume", explică cei de la Cineclic prezența în mod repetat a tinerei îmbrăcate în halat scurt.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?