„Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide”/Dezvăluirile unui britanic care a luptat alături de Regimentul Azov

„Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide”/Dezvăluirile unui britanic care a luptat alături de Regimentul Azov

Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Veteran al armatei britanice, el a spus că inițial a fost sceptic în ceea ce-i privește pe militarii din acest regiment, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta – fapt speculat de Rusia – dar a subliniat că după ce i-a cunoscut, a constatat că nu sunt "nici monștri, nici psihopați".

Veteran al armatei britanice, Mark Ayres în vîrstă de 47 de ani a povestit pentru Sky News despre experiența militară din Ucraina.

A venit în Ucraina în martie și a luptat alături de regimentul Azov la apărarea orașului Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război, după ce soldații armatei sale au torturat civili, i-au violat și i-au ucis.

În prezent este la Kiev, unde așteaptă să semneze un contract cu armata ucraineană înainte de a lua parte la activități militare ulterioare, în contextul în care mai mulți britanici au fost capturați de ruși.

Mark Ayres, care a luptat în Siria contra teroristilor Statului Islamic, a spus că nu are "nicio problemă" să petreacă următoarele 18 luni în Ucraina "până când luptele se opresc".

"Sper să mă întorc acasă, dar întreg, nu într-o geantă pentru cadavre", a spus el pentru Sky News .

"Nu am nicio problemă să stau un an sau cu an și jumătate (în Ucraina – n.r.). Dacă operațiunea (a lui Putin) ar fi mers conform planului, Moldova ar fi fost următoarea și atunci el ar fi fost cu ochii pe alte țări cine știe", a adăugat veteranul de război.

Mark Ayres a declarat că a avut rezerve să se alăture Regimentului Azov, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta și care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei.

Antecedentele regimentului au fost folosite de Kremlin pentru a-și justifica afirmația conform căreia în Ucraina e nevoie de "denazificare".

Cu toate acestea, Ed Arnold, cercetător în domeniul securității europene la think tank-ul de apărare RUSI, a declarat pentru Sky News că gruparea militară Azov "a făcut pași pentru a se îndepărta de legăturile sale de extremă dreapta". Totodată, în martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat titlul de Erou al Ucrainei unui comandant al batalionului Azov.

"Din întâmplare m-am alăturat unității Azov. Aceasta ar fi fost ultima mea alegere pentru o unitate la care să merg, dar sunt destul de bucuros că am făcut-o. Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide. Îi spun prietenului meu: <Nu înțeleg cum poți spune că ești neonazist când ești un tip decent, cu o morală decentă>. Iar el zice: <Ei bine, nu sunt chiar....> E ca și cum se joacă cu asta. Sunt prinși în a vrea să aparțină de ceva care îi prinde. E atât de stupid.", a afirmat britanicul.

Ayres a declarat că îl cunoaște personal pe Aiden Aslin - unul dintre cei doi luptători britanici capturați de forțele rusești în Ucraina - deoarece amândoi se aflau în Siria în același timp.

Doi lucrători britanici, implicați în acțiuni umanitare, au fost capturați, în timp ce veteranul armatei Scott Sibley a fost primul cetățean britanic cunoscut care a murit în războiul din Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...