Mulți ucraineni părăsesc Kievul, de teama unui atac de Ziua Independenței. Avertismentul lui Zelenski către Moscova

Mulți ucraineni părăsesc Kievul, de teama unui atac de Ziua Independenței. Avertismentul lui Zelenski către Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Moscova cu un răspuns puternic dacă forţele ruseşti vor efectua atacuri de Ziua Independenţei Ucrainei, sărbătorită pe 24 august, transmite Reuters

FOTO Profimedia

Zelenski a avertizat că Rusia ar putea încerca „ceva deosebit de urât” în perioada premergătore Zilei Independenţei, care marchează desprinderea Ucrainei de Uniunea Sovietică. Aniversarea din acest an coincide cu șase luni de la declanșarea invaziei ruse.

Întrebat la o conferinţă de presă la care a participat alături de preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită, despre posibilitatea unui atac cu rachete ruseşti asupra Kievului, Zelenski a declarat că există zilnic astfel de ameninţări şi că serviciile secrete ucrainene colaborează cu cele străine.

„Rusia face acest lucru tot timpul. Pot creşte numărul acestor lovituri? Da, o pot face pe (23-24 august)", a afirmat Zelenski.

„Ce va face Ucraina dacă vor lovi Kievul? Acelaşi lucru ca şi acum. Pentru că, pentru mine, ca preşedinte, şi pentru fiecare ucrainean, Kiev, Cernihiv, Donbas, este acelaşi lucru. Ucrainenii trăiesc acolo. (Și în, n. red.) Harkov, Zaporojie".

El a spus că răspunsul va fi acelaşi pentru orice oraş ucrainean care este atacat de Rusia.

„Dacă ne vor ataca, vor primi un răspuns, un răspuns puternic. Vreau să spun că în fiecare zi acest răspuns va creşte, va deveni din ce în ce mai puternic", a adăugat președintele ucrainean.

Civilii fug din Kiev

De altfel, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru BBC că mulți civili părăsesc Kievul din cauza temerilor legate de un atac al rușilor de Ziua Independenței.

Aceasta în contextul în care Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Moscova ar putea încerca să lanseze un atac în timpul acestei sărbători.

Cu siguranță se simte o oarecare îngrijorare”, a declarat consilierul economic Aleksandr Rodnianski pentru programul Today de la BBC Radio 4.

„Oamenii reacționează la știri. Încearcă să se asigure că au planuri de urgență, nu vor să petreacă prea mult timp în apropierea centrului, lângă clădirile guvernului nostru. Există riscul ca Rusia să încerce să lovească exact în acel moment, pentru a compensa incapacitatea lor de a avea vreun succes pe câmpul de luptă, de a avea vreun succes în a supune Ucraina și, practic, toate eșecurile pe care le-a înregistrat în ultimele șase luni”, a adăugat el.

Rodnianski, fiul unui regizor cu același nume, a subliniat totodată că Guvernul ucrainean dispune de apărare antiaeriană și că operațiunile de combatere a terorismului sunt în desfășurare pentru a aborda orice atacuri planificate ale Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...