Municipalitatea din Beijing vrea să înscrie mausoleul lui Mao pe lista UNESCO

Municipalitatea din Beijing vrea să înscrie mausoleul lui Mao Zedong şi Piaţa Tiananmen, simboluri ale puterii regimului comunist, pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a raportat joi presa oficială chineză, citată de AFP.

Capitala chineză doreşte să propună un grup de 14 situri pentru a fi înscrise pe lista administrată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO), a declarat Shu Xiaofeng, coordonatorul departamentului de patrimoniu cultural din cadrul Primăriei din Beijing, citat de cotidianul local de limbă engleză Global Times.

Printre acele situri figurează mausoleul lui Mao, construit după moartea din 1976 a fondatorului regimului comunist chinez.

Acest monument masiv este în continuare vizitat în fiecare zi de sute de persoane, care vin să se reculeagă în faţa sarcofagului fostului lider comunist, ale cărui campanii politice şi economice, demarate după ce a ajuns la putere în 1949, au cauzat moartea a milioane de chinezi.

Mausoleul se află în partea sudică a Pieţei Tiananmen, considerată cea mai mare esplanadă din lume. Construită în secolul al XV-lea şi loc în care au avut loc mai multe evenimente marcante din istoria Chinei, ea a reprezentat spaţiul în care s-au desfăşurat manifestaţiile din 1989 pentru democraţie, ce au fost urmate de o represiune armată care a făcut câteva sute de victime. Beijingul doreşte ca şi această piaţă să fie înscrisă pe lista patrimoniului mondial.

Obiectivul municipalităţii este de a obţine până în 2035 înscrierea pe lista UNESCO a unui grup de 14 situri istorice, prezente pe "axa nord-sud" din capitala chineză.

Oraşul interzis, fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi, situat la nord de Piaţa Tiananmen, dar şi Templul Cerului, sunt deja înscrise în patrimoniul UNESCO.

Unii dintre locuitorii oraşului vor fi obligaţi să se mute din locuinţele lor, pentru ca aceste sectoare patrimoniale să poată să fie aduse la starea lor arhitecturală originală, a precizat Shu Xiaofeng pentru Global Times. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația