Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO

Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO

Miniștrii de externe din NATO și Muntenegru au semnat joi protocolul de aderare, marcând etapa finală a drumului acestei țări spre statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, relatează Xinhua și Tanjug.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu , a declarat pe social media: 'Miniștrii de externe tocmai au semnat protocolul de aderare. Muntenegru este foarte aproape să devină al 29-lea membru al NATO'.

Semnarea protocolului permite micii țări din Balcani să participe ca observator în cadrul reuniunilor NATO. 'De astăzi, Muntenegru va avea un loc la masa NATO', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începerea reuniunii de joi a miniștrilor de externe ai Alianței.

În Muntenegru, NATO va avea un promotor convins al valorilor sale în Balcanii de Vest, neglijați, a afirmat premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, joi, la Bruxellles, menționează Tanjug. Prin semnarea protocolului la nivel de miniștri de externe ați recunoscut eforturile noastre pe calea spre o aderare deplină, a mai arătat Djukanovic.

Secretarul general al NATO a amintit că Muntenegru a parcurs un lung drum de reforme. Muntenegru a reformat legi, a construit instituții și și-a găsit locul în comunitatea internațională, încurajând cooperarea și înțelegerea în Balcani, a adăugat Stoltenberg.

După semnarea, joi, a protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificată de parlamentele celor 28 de state membre ale Alianței, proces care, potrivit mai multor diplomați, ar urma să dureze între un an și 18 luni.

Miniștrii de externe din NATO au invitat oficial în decembrie Muntenegru, mică republică ce numără 630.000 de locuitori, să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Ultima extindere a NATO datează din 2009, când au aderat Albania și Croația, alte două țări din Balcani.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?