Muntenegru: Parlamentul a votat o rezoluţie referitoare la genocidul de la Srebrenica şi demiterea ministrului negaţionist

Muntenegru: Parlamentul a votat o rezoluţie referitoare la genocidul de la Srebrenica şi demiterea ministrului negaţionist

Membrii parlamentului din Muntenegru au votat joi demiterea ministrului justiţiei care şi-a exprimat îndoielile cu privire la masacrul de la Srebrenica şi a adoptat o rezoluţie ce interzice negarea publică a acestui genocid, transmite AFP.

Masacrul a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi în iulie 1995, la Srebrenica, la sfârşitul conflictului interetnic din Bosnia (1992-1995), a fost calificat drept genocid de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi este considerat unul din cele mai grave atrocităţi comise în Europa după al doilea război mondial.

Ministrul justiţiei Vladimir Leposavic, în vârstă de 36 de ani, apropiat de Biserica Ortodoxă Sârbă şi considerat pro-sârb, a declarat la sfârşitul lunii martie că va recunoaşte crimele petrecute la Srebrenica drept genocid "atunci când acesta va fi stabilit fără echivoc".

Mulţi sârbi din regiune resping utilizarea termenului genocid pentru ceea ce s-a întâmplat şi cred că liderul militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, condamnat la închisoare pe viaţă în special pentru masacrul de la Srebrenica, nu a făcut altceva decât să îşi apere poporul.

În pofida controversei, Leposavic a refuzat să demisioneze şi se bucură de sprijinul parlamentarilor din partidele pro-ruse şi pro-sârbe care fac parte din coaliţia de guvernământ.

Prim-ministrul Zdravko Krivokapic a cerut apoi parlamentarilor să voteze demiterea ministrului, determinând o parte a coaliţiei de guvernământ să denunţe faptul că a luat această decizie fără să o consulte.

"Prin propunerea revocării [ministrului] am riscat să fiu din nou acuzat că sunt un duşman şi un trădător doar pentru că am fost de partea dreptăţii şi a adevărului", a declarat Krivokapic în parlament.

Demiterea ministrului justiţiei este singura modalitate de a construi o societate civilă şi de a continua procesul de integrare europeană, a adăugat premierul muntenegrean.

Un număr de 43 de deputaţi din totalul celor 81 au votat pentru demiterea ministrului Leposavic.

Muntenegru, care făcea parte din acelaşi stat ca Serbia în timpul conflictului din Bosnia, şi-a declarat independenţa în 2006. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa