Muntenegru: Următorul guvern ar putea exclude alianţa pro-sârbă şi pro-rusă

Muntenegru: Următorul guvern ar putea exclude alianţa pro-sârbă şi pro-rusă

Liderul partidului centrist din Muntenegru, Europa Acum (PES), a declarat că face progrese în vederea formării unei coaliţii de guvernare care să excludă Alianţa pentru Viitorul Muntenegrului (ZBCG), partid pro-sârb şi pro-rus, informează duminică dpa, citată de Agerpres.

Parlament Muntenegru. FOTO Shutterstock

Sâmbătă seara, Milojko Spajic, care a primit mandatul de a forma un guvern după ce partidul său Europa Acum s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor parlamentare din iunie, a spus în faţa membrilor partidulu, că el intenţionează să colaboreze cu partidele pro-sârbe mai mici, precum şi cu partidele minorităţilor etnice.

O posibilă coaliţie cu Partidul Popular Socialist (SNP) şi cu democraţii relativ pro-sârbi, precum şi cu partidele prooccidentale susţinute de etnici bosniaci, albanezi şi croaţi ar avea o majoritate de 43 de mandate din totalul celor 81 de locuri din Parlamentul Muntenegrului.

Relații tensionate între Muntenegru și Serbia

Relaţiile Muntenegru cu Serbia vecină sunt unele delicate. Muntenegru şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2006, în urma unui referendum.

Sub conducerea preşedinteleui Aleksandr Vucic, Serbia duce în mod activ o politică de creştere a sprijinului pentru etnicii sârbi din ţările vecine, inclusiv Muntenegru, precum şi Kosovo şi Bosnia.

Cca. 30% dintre muntenegreni se identifică drept sârbi, chiar dacă nu toţi dintre ei susţin necondiţionat politica Belgradului.

Partidul politic ZBCG, cunoscut înainte drept Forumul Democrat, este considerat ca fiind cel mai alineat guvernului de la Belgrad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat