Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Muraru despre posibila eliberare a torționarului Vișinescu: Justiția ar trebui să cântărească foarte bine această cerere

Consilierul prezidențial Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, consideră că justiția ar trebui să cântărească foarte bine cererea de eliberare pe caz de boală a torționarului Alexandru Vișinescu.

Muraru, care și-a lansat sâmbătă, la Gaudeamus, volumul "Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul", apărut recent în colecția Historia a Editurii Polirom, a menționat că, săptămâna viitoare, Curtea de Apel ar trebui să se pronunțe cu privire la cererea de eliberare pe motive de boală a lui Alexandru Vișinescu, aflat astăzi la 93 de ani.

"Din câte știu eu, e cel mai în vârstă deținut din închisorile românești. Totuși, aș vrea să cred că justiția din România a depășit faza în care ucigași celebri erau eliberați pe motive de boală pentru a se dovedi ulterior vindecați ca prin miracol, iar cazul care îmi vine cel mai la îndemână este cel al fostului general Victor Atanasie Stănculescu, și el un torționar de sistem, condamnat pentru crimele de la Revoluție, eliberat pe caz de boală și fotografiat și filmat ulterior de jurnaliști în cazinouri și la păcănele", a spus istoricul.

În opinia acestuia, eliberarea lui Alexandru Vișinescu ar constitui "un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat".

"Eliberarea lui Alexandru Vișinescu, din punctul meu de vedere, ar fi un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat și cred că justiția ar trebui să cântărească foarte bine această cerere de eliberare condiționată, pentru că nu este vorba despre un criminal ordinar, care a comis o crimă cu sau fără circumstanțe atenuante, ci este vorba totuși despre un personaj care, într-o activitate infracțională de șapte ani de zile, a chinuit și a ucis personaje importante pentru istoria acestei țări. L-a asasinat, de exemplu, pe Ion Mihalache, care a fost unul dintre puținele personaje din perioada interbelică despre care s-ar putea spune lucruri grave. Și, de asemenea, lista ar putea continua", a încheiat Andrei Muraru.

Despre volumul "Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul", la care a mărturisit că a lucrat în ultimii trei ani, Muraru a afirmat că este deopotrivă "cronica unui caz" și o "monografie" a vieții de la Râmnicu Sărat, așa cum au trăit-o cei aproximativ 140 de deținuți ce au trecut prin mâna lui Vișinescu în cei aproape șapte ani de mandat, din 1956 până în 1963, timp în care au murit 14 persoane.

Pentru gazetarul Cristian Tudor Popescu, prezent la lansare, lucrarea este una "de actualitate", care prezintă "viziunea din partea răului" și "analiza, radiografia călăului", în timp ce pentru jurnalistul Claudiu Pândaru, în cartea sa "riguroasă" Andrei Muraru prezintă un torționar "identificabil și nu un rău anonim".

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, în data de 10 februarie 2016, de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici. Condamnarea reprezintă o premieră din punct de vedere judiciar, Vișinescu fiind primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce-a rămas după plecarea lui Dragnea: trei borduri! „Decorul” de la inaugurarea drumului expres …

2 SCANDAL și DERUTĂ în PSD! Dragnea și Pieleanu au dat în teritoriu date FALSE despre prezența la vot! Lider PSD…

3 MOMENT de colecție! Chirieac, slugoiul PSD, înghesuit de Rareș Bogdan în propriul bârlog! „Dvs. îl iubiți pe d…

4 Citiți cine-a fost mă-sa lui Mazăre și ce legătură are asta cu Gâdea de la Antena 3! Ți-ai dracu' de comuniști…

5 LAȘITATE fără precedent în PSD! După atacul dement al lui Badea, nicio femeie de la vârful partidului nu i-a l…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan