Muraru: PSD ar trebui să recunoască că amânarea aderării la Schengen a fost determinată de guvernările din 2017-2019

Muraru: PSD ar trebui să recunoască că amânarea aderării la Schengen a fost determinată de guvernările din 2017-2019

Vicepreședintele PNL Alexandru Muraru susține că amânarea aderării României la spațiul Schengen a fost determinată, printre altele, și de guvernările PSD din perioada 2017-2019.

Muraru critică PSD în ceea ce privește amânarea aderării la Schengen FOTO: Facebook

„Nu mă ascund absolut deloc și cred că dacă sunt onești și partenerii noștri actuali de guvernare, cei de la PSD, ar trebui să recunoască că amânarea noastră de a intra în Spațiul Schengen a fost determinată, a fost generată de ceea ce au făcut ei în acei ani absolut catastrofali pentru România, care au însemnat guvernările din perioada 2017-2019”, a declarat liberalul la RFI.

Alexandru Muraru susține că anunțul Comisiei Europene referitor la aderarea României la spațiul Schengen este unul important, însă nu decisiv. Cu toate acestea, liberalul susține că liderii politici români sunt optimiști, însă există și prudență cu privire la evaluarea României și așteptările privind aderarea.

”Anunțul Comisiei e foarte important, dar nu este decisiv. Sigur că în sine, această așteptare și această febră până pe 8 decembrie este într-un fel stânjenitoare pentru un stat membru al UE de peste 15 ani. În continuare, suntem optimiști în privința aderării la Spațiul Schengen și îndeplinirii acestui obiectiv, dar în același timp, trebuie să vă spun că există o anumită zonă de prudență în evaluarea noastră și în așteptările noastre”, a precizat Muraru.

Potrivit liberalului, aderarea României la Schengen este cel mai mare obiectiv al PNL și al președintelui Iohannis. De asemenea, Muraru susține că posibilitatea aderării la Schengen a apărut după venirea PNL la guvernare, în noiembrie 2018, iar dacă liberalii nu preluau funcția de premier „nu cred că mai credea cineva în Schengen”.

”Politic, acesta este un mare obiectiv al PNL și al președintelui Iohannis. Spun PNL, deși suntem într-o largă coaliție guvernamentală, pentru că PNL este partidul care a militat cel mai vocal și cel mai eficient, ca să nu spun că și ideologic, în această ecuație, indiferent că am fost la putere sau în opoziție. Tot PNL a fost partidul care a condus România la momentul aderării la UE. Tot aici trebuie să spunem că multe dintre amânările pe Schengen au fost produse de unii care acum par că au înțeles ce vrea Europa de la noi. Nu vreau să aduc în discuție momentul din 2017 și guvernările PSD din perioada 2017-2019, dar până PNL nu a venit la guvernare în noiembrie 2019, nu cred că mai credea cineva în Schengen. Or la trei ani distanță de la acest moment, cred că avem foarte mari șanse. Și din punctul acesta de vedere, în cercetările noastre, ale PNL, asocierea aceasta cu Schengen și cu acest potențial succes ar putea fi, dacă acest lucru devine o realitate, o bună parte a discursului nostru politic și electoral în anii care vin”, a precizat liberalul la RFI.

Muraru: Obiectivul României este de a adera la Schengen

Liberalul este de părere că România nu mai poate fi tratată ca o țară de rangul doi, criticând tratamentul „discriminatoriu”.

„Obiectivul fundamental al României este acela de a adera la Spațiul Schengen. Sigur că România nu mai poate fi tratată ca o țară de rangul doi, acest tratament discriminatoriu este absolut inadmisibil, pentru că gândiți-vă când s-a dat pentru prima dată votul pentru Schengen, s-a dat în 2010 și apoi au intervenit cu recomandările de rigoare de a intra în Spațiul Schengen din partea Comisiei și apoi au intervenit tot timpul condiționalități și probleme interne și ale noastre, dar și o poziționare extrem de ipocrită a unor state membre, care erau în diverse momente electorale, cum este Olanda în momentul de față”, a declarat Alexandru Muraru, potrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”