Mureş: Demisia primarului Florea, cerută la mitingul organizat de platforma civică Aresel

Mureş: Demisia primarului Florea, cerută la mitingul organizat de platforma civică Aresel

Peste 150 de persoane au participat, vineri, în centrul municipiului Târgu Mureş la un miting organizat de platforma civică Aresel, cerând demisia primarului Dorin Florea pentru declaraţiile acestuia referitoare la necesitatea unei dezbateri publice privind responsabilitatea naşterii unui copil şi a unei anchete sociale în cazul celor care doresc să aibă copii.

De asemenea, protestatarii i-au cerut primarului Dorin Florea să îşi ceară iertare, public, atât comunităţilor de romi, cât şi tuturor cetăţenilor pentru declaraţiile din ultimele zile.

"Astăzi e o zi istorică. Romii, pentru prima dată în ultimii 30 de ani ies în stradă să îşi spună ferm punctul de vedere, fiindcă astfel de declaraţii ca cele ale primarului Daniel Florea nu sunt în regulă în secolul 21, în România. Este o poziţie fermă pe care o avem, în care sancţionăm astfel de declaraţii, care dau spre şovinism, noi îl numim nazism electoral. Motivul pentru care primarul a făcut aceste declaraţii a fost ca să ia voturile românilor prin acest rasism latent care se află în spatele capetelor fiecărui român. Este un subiect pe are îl abordăm la fiecare patru ani, îl răscolim şi manipulăm oamenii, îl folosim în interes personal. Nu cred că domnul Florea e a atât de rasist pe cât declară, dar e irelevant. Actul politic pe care l-a făcut aici este unul de război civic, un act de instigare la ură între etnii, iar acest lucru trebuie sancţionat şi trebuie să ne asigurăm că acest domn nu va mai candida. Ne dorim să îşi ceară scuze şi ne dorim să îşi dea demisia", a declarat Nicu Dumitru, de la Platforma Aresel.

Participanţii au spus că toţi trebuie să fie egali în România şi că romii se găsesc în această situaţie fiindcă nu au lucru deoarece s-au închis fabricile, dar chiar şi în aceste condiţii vor să aibă copii şi nepoţi şi că nimeni nu le poate îngrădi acest drept.

"Cum poate să interzică să nu mai facă tineretul copii? Aşa ceva nu există, în ce ţară trăim? Să le dea un loc de muncă. Sunt foarte mulţi romi care nu au clase, nu îi ia la serviciu, atunci înseamnă că nu suntem oameni? Ce s-a întâmplat cu ţara noastră, s-au vândut toate fabricile la străini, nu mai avem de lucru şi atunci înseamnă că nu mai avem dreptul să facem copii? Bine, eu nu fac, dar am trei băieţi şi trebuie să am nepoţi, nu? Sunt casnică, am un soţ pensionar, dar mă întreţin copiii mei care lucrează la patron şi îşi bate joc de ei. Trebuie să meargă în fiecare an în străinătate, la sparangel, ca să îşi câştige pâinea", a afirmat o protestatară.

Alţi protestatari au spus că au venit la Târgu Mureş să vadă ce se petrece şi pentru a-şi apăra drepturile.

"Am venit pentru drepturile noastre şi pentru că vreau să fac copii. Am 25 de ani şi nu am lucrat nicăieri. Nu am învăţat nicio meserie pentru că sunt bolnav, am făcut nouă clase şi m-am lăsat ca să mă duc la lucru. Trebuia să câştig pentru că primarul nu ne-a dat de lucru, acum lucrăm pe la oameni", a spus alt protestatar.

Majoritatea participanţilor la mitingul de la Târgu Mureş ne-au declarat că locuiesc în comunele Band şi Glodeni şi că au fost aduşi cu două autocare la protest, fapt confirmat în final de către organizatori, care i-au împărţit în două grupe pentru a-i îmbarca.

Între participanţii la protest s-a aflat şi preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, precum şi candidatul desemnat de USR la Primăria Târgu Mureş, Adrian Nemeth-Gherman, care şi-au arătat susţinerea faţă de protestatari.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Cosmin Blaga, a declarat că edilul Dorin Florea nu poate fi acuzat de rasism sau de discriminarea comunităţii rome atâta timp acesta a fost preocupat de soarta acestei populaţii încă de la primul mandat.

"Probabil politicienii erau ofticaţi pentru că nu au vorbit e despre acest subiect şi este păcat că nu au vorbit despre el. Pentru că ştim foarte bine că este o problemă serioasă în România. Domnul primar s-a referit la oamenii care nu înţeleg că aducerea pe lume a unui copil este o responsabilitate şi oricine are un copil înţelege acest lucru. Faptul că suntem acuzaţi că a început campania electorală, ne lasă reci, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, s-a preocupat serios încă din primul mandat de problema persoanelor defavorizate. Au fost cartiere în Târgu Mureş care arătau jalnic. Primăria Municipiului Târgu Mureş s-a implicat în integrarea şi dezvoltarea comunităţii rromilor, fiind una din primele primării din ţară care a susţinut şi a investit în şcolarizarea copiilor asigurându-le cu transport gratuit, formare profesională, în înfiinţarea de ateliere de tâmplărie, construirea de locuinţe cu toate utilităţile, o baie publică dotată cu maşini de spălat, asfaltarea drumurilor pe străzile locuite de aceştia şi că singura condiţie fiind ca aceştia să meargă la lucru şi să îşi ducă copiii la şcoală. La Centrul Rozmarin, Primăria Târgu Mureş duce gratuit zilnic peste 100 de copii, pe care îi hrăneşte şi educă, iar în zonele locuite de romi, cum e Valea Rece, municipalitatea a construit două blocuri de locuinţe şi a reabilitat complet circa 10 blocuri de locuinţe ale acestora în Cartierul Libertăţii", a declarat Cosmin Blaga.

Consilierul primarului din Târgu Mureş a anunţat, în urmă cu două zile, că mai mulţi locuitori din Târgu Mureş şi-au exprimat dorinţa de a se organiza un referendum pe problemele lansate în dezbatere de primarul Dorin Florea, pe marginea responsabilităţii naşterii unui copil. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale