Mureş: Peste 50 de magistraţi din judeţ au protestat tăcut faţă de modul de schimbare a legislaţiei penale

Mureş: Peste 50 de magistraţi din judeţ au protestat tăcut faţă de modul de schimbare a legislaţiei penale

Peste 50 de judecători şi procurori din Târgu Mureş, Sighişoara, Târnăveni, Luduş şi Reghin au participat, luni după-amiază, la un protest tăcut în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, faţă de lipsa consultării corpului magistraţilor cu privire la propunerile de modificare a legislaţiei penale.

''Este o formă de manifestare, în premieră în ţara noastră, şi vizează, dincolo de apărarea carierei noastre, apărarea principiilor pe care am jurat sa le apărăm atunci când am ales aceasta profesie. Or, este evident că adoptarea unor legi în domeniul justiţiei cu ignorarea, nu numai a avizului negativ al CSM, ci a voinţei majorităţii covârşitoare a magistraţilor, dar şi lipsa consultării prealabile a corpului magistraţilor cu privire la propunerile de modificare a legislaţiei penale aduc atingere drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor. Manifestarea în această formă a corpului magistraţilor ar trebui să dea de gândit întregii societăţi, precum şi corpului legislativ'', a declarat presei preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, Simona Aldea.

Procurorii susţin că modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în forma propusă pot avea efecte foarte grave, atât asupra cetăţenilor, cât şi a magistraţilor.

''Suntem complet solidari cu toţi magistraţii din România, suntem de acord cu cele declarate de doamna magistrat Aldea şi arătăm faptul că aceste modificări ale codurilor, dar şi ale legilor care stau la baza magistraturii au efecte foarte grave, atât asupra cetăţenilor, cât şi a magistraţilor'', a arătat procurorul Necula Alma Maria, de la Pachetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara.

La protestul de la Târgu Mureş, la care magistraţii au ţinut în mâini Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, au luat parte Judecătoriile Târgu Mureş şi Reghin, Tribunalul Specializat, Tribunalul Mureş, Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu Mureş, Sighişoara, Reghin, Luduş, Sighişoara, Târnăveni, DIICOT, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Nona Jalbă, editor online Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Băsescu, în depresie după condamnarea Ioanei / Fostul președinte a izbucnit în plâns la momentul aflării veștii …

2 VIDEO Imagini spectaculoase / Morun de 140 de kilograme eliberat în Dunăre, după ce polițiștii de frontieră au g…

3 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

4 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

5 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral