Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Mureș: Un pod de gheață pornit pe râul Mureș a creat panică la Bistra Mureșului și a pus în alertă autoritățile

Un pod de gheață de mari dimensiuni, care a pornit pe râul Mureș, a stârnit panică în localitatea Bistra Mureșului, autoritățile intrând în alertă întrucât există riscul de inundații din cauza încălzirii vremii și, în special, a precipitațiilor abundente, a declarat duminică, pentru AGERPRES, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Horea" al județului Mureș, generalul Dorin Oltean.

'Am avut un apel de la Bistra Mureșului, unui cioban îi era în pericol stâna, întrucât venea pe râul Mureș un pod de gheață destul de mare. Am trimis acolo un echipaj de la Deda, până a trecut podul de gheață de stână. Am informat primarii, având în vedere pericolul de inundații, ca urmare a precipitațiilor de 25-35 de litri pe metru pătrat, izolat chiar 60 de litri pe metru pătrat, să introducă permanența la primării și să monitorizeze cursurile de apă de localitate. În această dimineață (duminică, n.r.), după ce am monitorizat gheața de pe Mureș, am anunțat în aval toți primarii pentru a verifica să nu existe persoane, pescari, în aval. Un echipaj de la Deda monitorizează deplasarea podului de gheață, după care va fi preluat de un echipaj din Reghin, am informat prefectul, dar și Apele Române ca să fie pregătite utilaje. Apele Române ne-au comunicat că la Reghin există deja un utilaj pentru a interveni în cazul în care podul de gheață se blochează, vom avea posibilitatea să interveni să nu se inunde casele din zonă', a declarat generalul Oltean.

Potrivit șefului ISU Mureș, în ultima perioadă s-a mai semnalat o problemă la Sângeorgiu de Mureș, unde din cauza unor șanțuri înghețate apa a ajuns în curțile oamenilor, dar cu ajutorul unor utilaje închiriate de primărie s-a intervenit, a fost spartă gheața și problema a fost rezolvată.

'Mă bucură implicarea autorităților locale. Joi, printr-o adresă de la Prefectură s-a dispus curățarea rigolelor și șanțurilor pentru a permite apei să curgă. Există riscul de inundații din cauza încălzirii vremii, dar în special a precipitațiilor, dacă va continua să plouă întrucât am avut zăpadă destul de mare și există riscuri. (...) La Hodac a fost, pe râul Gurghiu, un pod de gheață, dar s-a ținut sub supraveghere și s-a rezolvat problema. Suntem în permanentă legătură cu primarii pentru a ține sub observație cursurile de apă', a arătat șeful ISU Mureș.

El a precizat că, deocamdată, nu este cazul unei intervenții a pirotehniștilor, pentru detonarea blocurilor de gheață.

Reprezentantul ISU Mureș a afirmat că încălzirea vremii a mai creat o serie de probleme în Defileul Toplița-Deda, pe DN 15, în zona Andreneasa, unde zăpada de pe stânci s-a prăbușit pe șosea, însă s-a intervenit prompt și a fost degajată calea de acces, dar și în zona localității Neagra, unde bucăți de stâncă au căzut de pe versanți.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș; editor: Nona Jalbă, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

2 Interesant! Magyar Nemzet: De când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel …

3 Cât adevăr în tot ce spune acest om... Tragic...

4 „Constat cu tot mai multă acuratețe ce tâlhari nenorociți au condus România! Citiți și voi ce scrie Ștefan Man…

5 Președintele, călcat în picioare după decizia CCR! Din păcate, Ioana Ene Dogioiu are dreptate!

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing