Mureş: Unsprezece persoane, reţinute în dosarul de şantaj şi cămătărie, în urma acţiunii comune a DIICOT şi BCCO

Mureş: Unsprezece persoane, reţinute în dosarul de şantaj şi cămătărie, în urma acţiunii comune a DIICOT şi BCCO

Unsprezece persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, în urma acţiunii efectuate miercuri de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în camătă şi şantaj.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a arătat, joi, că decizia reţinerii celor 11 persoane a fost luată în urma celor 25 de percheziţii, efectuate în urmă cu o zi , la domiciliile membrilor unei grupări care acţiona pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin, cei 11 urmând să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

"La data de 17 noiembrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii DIICOT - ST Târgu Mureş au efectuat 25 de percheziţii domiciliare, în judeţul Mureş, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj şi cămătărie. Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu anul 2016, 12 persoane, din municipiile Târgu Mureş şi Reghin, s-ar fi constituit într-un grup organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă şi ar fi funcţionat ca două grupări, care ar fi acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale. Astfel, ar fi acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, ale căror cuantumuri ajungeau uneori la câteva sute de mii de euro, iar, ulterior, persoanele împrumutate ar fi fost determinate să restituie sume mult mai mari, cu dobânzi, în unele cazuri de peste 100%, în caz contrar, fiind ameninţate sau agresate fizic. (...) În baza probatoriului administrat, la data de 17 noiembrie, procurorii DIICOT - ST Târgu Mureş au reţinut 11 membri ai grupării, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj. În cursul zilei de astăzi, aceştia vor fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă", a anunţat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

Potrivit IPJ Mureş, în urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate, sisteme informatice şi chei de autoturisme.

"Douăsprezece mandate de aducere au fost puse în executare, pe numele persoanelor bănuite. Urmează a fi audiate peste 100 de persoane, în calitate de persoane vătămate sau martori. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, precum şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş şi Grupării de Jandarmi Mobile 'Regele Ferdinand I' Târgu Mureş", a precizat IPJ Mureş.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş a precizat, în urmă cu o zi, că, în cauză, s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, un număr de 12 persoane au constituit două grupuri infracţionale organizate distincte, specializate în comiterea infracţiunilor de şantaj şi camătă, care au acţionat în mod coordonat, în realizarea activităţilor infracţionale, pe raza municipiilor Târgu Mureş şi Reghin.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi băneşti către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro. Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înţeles iniţial. Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voinţă, iar eventualele obiecţii ale debitorilor erau urmate de ameninţări sau violenţe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple faţă de cele împrumutate anterior", a arătat DIICOT Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş a arătat că membrii grupării, în mod constant, "au încercat să îşi consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei şi capacităţii acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe reţelele de socializare în care îşi arătau fizicul impunător, dispreţul total faţă de prevederile legale şi de normele de convieţuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, ameninţări cu fapte de "violenţă".

DIICOT susţine că, în aceste videoclipuri, membrii grupării apăreau alături de alţi membri cunoscuţi ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură şi sprijinul de care ar beneficia, la nevoie.

"În urma acestor acţiuni, uneori era suficientă doar prezenţa unuia dintre membrii acestor grupări în faţa unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere şi neputinţă, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate şi solicitate. Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate sume de bani în lei şi valută, arme albe (macete, săbii, cuţite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum şi sisteme informatice. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane", se mai arăta în comunicatul de presă al DIICOT. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale