Musulmanii din România sărbătoresc Ramazan Bairamul

Musulmanii din România sărbătoresc Ramazan Bairamul

Cei aproximativ 100.000 de credincioşi de confesiune islamică din România sărbătoresc, începând de marţi, timp de trei zile, Ramazan Bairamul, care marchează sfârşitul celor 30 de zile de post aspru, în care nu au avut voie să mănânce sau să bea apă de la răsăritul soarelui şi până la apus.

Musulmanii din România sărbătoresc Ramazan Bairamul (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

În a noua lună a anului islamic, considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna postului, a fericirii, a iertării - Ramazan, credincioşii s-au abţinut de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele pe bolta cerească, perioada diurnă fiind marcată de abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite "mukabelle", începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor. La aceste slujbe pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

"După o lună de primenire spirituală prin post negru diurn, slujbe şi rugăciuni, credincioşii musulmani din România, asemeni coreligionarilor din întregul spaţiu islamic, vor marca timp de trei zile Ramazan Bairamul, începând de marţi, 05 iulie”, spune şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf.

La încheierea postului şi începerea Ramazan Bairamului, conform canoanelor religioase, Muftiatul Cultului Musulman organizează slujbe ce vor fi oficiate de imami în toate geamiile din România. Apoi, potrivit tradiţiei, în timpul Ramazan Bairamului credincioşii musulmani vor merge în vizită la rude şi prieteni pentru a sărbătorii.

Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, a oficiat Slujba de Ramazan Bairam, marţi, la Geamia Hunchiar din municipiul Constanţa, de la ora 06.16, la ceremonie fiind prezent şi ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertas.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

4 Așa o fi?

5 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!