Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă, la finalul unui proces care a declarat-o vinovată de uciderea a doi jurnaliști ruși, omorâți în iunie 2014 în estul separatist al Ucrainei, informează AFP, Unian și TASS.

Cele șase luni de proces împotriva celei care a devenit pentru ucraineni un simbol al luptei împotriva separatismului din estul Ucrainei susținut de Rusia s-au încheiat într-o confuzie totală, Savcenko intonând un cântec tradițional ucrainean și acoperind vocea judecătorului care o declara vinovată.

Potrivit avocatului său Nikolai Polozov, ea 'a fost declarată vinovată de toate capetele de acuzare', în special de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ai televiziunii publice ruse, Igor Korneliuk și Anton Voloșin, în 17 iunie 2014, la Lugansk.

'Sentința definitivă a fost fixată la 22 de ani de privare de libertate', a anunțat judecătorul tribunalului din Donețk, oraș din Rusia situat nu departe de frontiera cu Ucraina.

Parchetul rus ceruse 23 de ani închisoare pentru pilotul militar ucrainean, în vârstă de 34 de ani.

De asemenea, Nadia Savcenko a fost condamnată la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (390 de euro) pentru că a 'trecut ilegal frontiera cu Rusia', unde a fost arestată, potrivit tribunalului.

Pilotul ucrainean, care respinge toate acuzațiile ce i se aduc, afirmă că a fost capturată de către rebelii proruși înainte ca cei doi jurnaliști să fie uciși, iar apoi a fost predată Rusiei.

Un alt avocat al Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a îndemnat imediat pe Twitter la organizarea de 'manifestații pașnice' pentru a protesta împotriva unui 'verdict criminal'.

Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că va face 'tot posibilul' pentru a o aduce înapoi în țară pe Nadia Savcenko, închisă de 21 de luni în Rusia, evocând un eventual un schimb de prizonieri cu Moscova.

Occidentul a cerut în mai multe rânduri eliberarea imediată a Nadiei Savcenko, care a fost aleasă în mod simbolic în funcția de deputat în Ucraina.

'Sentința nu este sfârșitul luptei. Acesta este începutul unei noi etape a luptei', a notat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pe Twitter, după aflarea verdictului.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade