Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă

Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de justiția rusă, la finalul unui proces care a declarat-o vinovată de uciderea a doi jurnaliști ruși, omorâți în iunie 2014 în estul separatist al Ucrainei, informează AFP, Unian și TASS.

Cele șase luni de proces împotriva celei care a devenit pentru ucraineni un simbol al luptei împotriva separatismului din estul Ucrainei susținut de Rusia s-au încheiat într-o confuzie totală, Savcenko intonând un cântec tradițional ucrainean și acoperind vocea judecătorului care o declara vinovată.

Potrivit avocatului său Nikolai Polozov, ea 'a fost declarată vinovată de toate capetele de acuzare', în special de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ai televiziunii publice ruse, Igor Korneliuk și Anton Voloșin, în 17 iunie 2014, la Lugansk.

'Sentința definitivă a fost fixată la 22 de ani de privare de libertate', a anunțat judecătorul tribunalului din Donețk, oraș din Rusia situat nu departe de frontiera cu Ucraina.

Parchetul rus ceruse 23 de ani închisoare pentru pilotul militar ucrainean, în vârstă de 34 de ani.

De asemenea, Nadia Savcenko a fost condamnată la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble (390 de euro) pentru că a 'trecut ilegal frontiera cu Rusia', unde a fost arestată, potrivit tribunalului.

Pilotul ucrainean, care respinge toate acuzațiile ce i se aduc, afirmă că a fost capturată de către rebelii proruși înainte ca cei doi jurnaliști să fie uciși, iar apoi a fost predată Rusiei.

Un alt avocat al Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a îndemnat imediat pe Twitter la organizarea de 'manifestații pașnice' pentru a protesta împotriva unui 'verdict criminal'.

Anterior, președintele ucrainean Petro Poroșenko a promis că va face 'tot posibilul' pentru a o aduce înapoi în țară pe Nadia Savcenko, închisă de 21 de luni în Rusia, evocând un eventual un schimb de prizonieri cu Moscova.

Occidentul a cerut în mai multe rânduri eliberarea imediată a Nadiei Savcenko, care a fost aleasă în mod simbolic în funcția de deputat în Ucraina.

'Sentința nu este sfârșitul luptei. Acesta este începutul unei noi etape a luptei', a notat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pe Twitter, după aflarea verdictului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”