Nagorno-Karabah: Lideri ai opoziţiei armene arestaţi în urma unor proteste împotriva acordului de încetare a focului, puşi în libertate

Nagorno-Karabah: Lideri ai opoziţiei armene arestaţi în urma unor proteste împotriva acordului de încetare a focului, puşi în libertate

Justiţia armeană a pus în libertate vineri mai mulţi reprezentanţi marcanţi ai opoziţiei arestaţi în urma revoltelor împotriva semnării de către premierul Nikol Paşinian a unui acord de încetare a focului care consfinţeşte victoriile militare ale azerilor după şase săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, informează AFP.

Gaghik Ţarukian, liderul partidului Armenia Prosperă, "a fost eliberat din închisoare" pentru că "plasarea lui în detenţie era ilegală", a anunţat avocatul său, Erem Sarkisian, pe Facebook, după o decizie în acest sens a tribunalului de la Erevan, capitala armeană.

Mai mulţi avocaţi ai celor zece reprezentanţi marcanţi ai opoziţiei arestaţi joi au anunţat eliberarea pe acelaşi temei a clienţilor lor.

Opozanţii, printre care liderii partidelor Armenia Prosperă, al Federaţiei Revoluţionare Armene Daşnakţutiun, al Partidului Republican şi al Partidului Patria, au fost arestaţi, potrivit Biroului de anchetă al Parchetului, pentru "organizarea ilegală a unor tulburări în masă violente", infracţiune pasibilă de 10 ani de închisoare.

Aceste arestări intervin după expirarea joi, la miezul nopţii (20:00 GMT miercuri), a unui ultimatum al opoziţiei prin care se cere demisia premierului Nikol Paşinian, pentru semnarea, luni, a unui acord de încetare a ostilităţilor cu Azerbaidjanul, sub egida Rusiei.

În conformitate cu acest acord, după şase săptămâni de lupte sângeroase pentru control asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah şi districtele limitrofe, Azerbaidjanul a recucerit ample teritorii ce se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990.

Circa 2.000 de soldaţi ruşi dintr-o forţă de menţinere a păcii sunt în curs de desfăşurare în regiune. Trupele ruse de menţinere a păcii, care urmează să rămână în regiune timp de cinci ani, au început să părăsească Rusia marţi, iar miercuri controlau deja coridorul Lacin, o trecătoare montană care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Paşinian a dat asigurări că a semnat acest acord "dureros" la cererea armatei şi a responsabililor separatişti, şi că în lipsa acestuia întreaga regiune ar fi trecut sub control azer.

El a acuzat de asemenea mişcarea de contestare că este condusă de oligarhia coruptă provenită din fostul regim, răsturnat în 2018 de revoluţia populară ce l-a adus pe Paşinian la putere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...