Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul. China atenţionează companiile aeriene să evite zborurile în jurul insulei VIDEO

Nancy Pelosi a părăsit Taiwanul. China atenţionează companiile aeriene să evite zborurile în jurul insulei VIDEO

De cealaltă parte şi Taiwanul a pregătit opt avioane de luptă Mirage 2000 pentru a escorta avionul cu care preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA a ajuns la Taipei.

„Solidaritatea americană cu cei 23 de milioane de cetăţeni ai Taiwanului este astăzi mai importantă ca niciodată, în timp ce lumea se confruntă cu alegerea între autocraţie şi democraţie”, a mai adăugat ea.

China atenţionează companiile aeriene să evite zborurile în jurul insulei

China a lansat un avertisment, marţi seara, potrivit căruia companiile aeriene care operează în Asia trebuie să evite zborurile din jurul Taiwanului, unde desfăşoară exerciţii militare, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Prin notificarea oficială trimisă, marţi seara, China a numit şase zone din spaţiul aerian drept „zone periculoase”, potrivit transportatorilor care au primit mesajul şi lui Jang Chang-seog, un oficial al Ministerului sud-coreean al Transporturilor. Zborurile urmând să fie restricţionate de joi, 4 august, de la ora 12:00 până duminică, 7 august, la ora 12:00.

China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă pe care a afirmat că o va recupera cu forţa, dacă va fi necesar.

Taiwanul are propria sa constituţie şi circa 300.000 de soldaţi activi în forţele sale armate. De asemenea, a posedat statutul de membru în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. În anul 1971, ONU a schimbat recunoaşterea diplomatică la Beijing şi guvernul Republicii Chineze a fost forţat să părăsească insula.

Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a afirmat că acţiunile Chinei „au provocat ordinea internaţională şi au afectat pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

„Armata Populară de Eliberare a anunţat exerciţii cu muniţii reale şi a cerut ca avioanele şi navele altor naţiuni să nu se apropie de anumite spaţii aeriene şi ape teritoriale, ceea ce a fost deosebit de dăunător pentru comerţul internaţional şi schimburile economice, precum şi pentru legea şi ordinea internaţională”, a mai adăugat ministrul Afacerilor Externe din Taiwan.

Beijingul a atenţionat că vor exista „consecinţe grave”, în cazul în care Pelosi va vizita insula.

Armata din Taiwan a crescut nivelul de alertă

Cu puţin timp înainte ca întâlnirea dintre Nancy Pelosi şi preşedinele Taiwanului să aibă loc, cabinetul taiwanez a anunţat că armata insulei a crescut nivelul de alertă.

Autorităţile taiwaneze pun în aplicare planuri pentru a „a asigura siguranţa şi stabilitatea în jurul insulei”, ca răspuns la avertismentul Chinei, potrivit căruia va organiza trei zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului, începând de joi.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, decorată cu ordinul „Norilor de Bun Augur”

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a decorat-o pe Pelosi cu ordinul „Norilor de Bun Augur” pentru a mulţumi SUA pentru sprijinul oferit.

Pelosi a afirmat că „suntem atât de mândri de conducerea dvs.; o femeie preşedinte într-una dintre cele mai libere societăţi din lume. Cu o imensă admiraţie pentru conducerea dvs. şi cu mare umilinţă personală accept acest premiu".

China avertizează SUA că vor plăti preţul

„Statele Unite vor avea cu siguranţă reponsabilitatea (consecinţelor) şi vor trebui să plătească preţul atingerii pe care o aduc astfel suveranităţii şi securităţii Chinei”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

„Mişcarea este de natură extrem de flagrantă, iar consecinţele sunt extrem de grave”, a declarat Feng.

Senatorul republican Dan Sullivan a susţinut călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan.

„Partidul Comunist Chinez nu poate să dicteze liderilor americani unde pot şi nu pot călători”, a afirmat Sullivan într-o conferinţă de presă.

„Părerea mea – şi cred că a mai multor senatori – este că ar trebui să închidem rândurile acum şi să nu lăsăm Partidul Comunist Chinez să încerce să creeze diviziuni între aleşii americani sau Casa Albă. Ea este acolo, sprijinim călătoria”, a mai adăugat acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro