Napoleon200/ Bonaparte şi sclavia: O notă semnată de mai mulţi istorici îl acuză pe fostul Prim Consul

Napoleon200/ Bonaparte şi sclavia: O notă semnată de mai mulţi istorici îl acuză pe fostul Prim Consul

Napoleon Bonaparte a restabilit în 1802 sclavia abolită de Revoluţie, permiţând instaurarea unui regim colonial mai segregaţionist decât sub monarhie, a denunţat vineri Fundaţia pentru Memoria Sclaviei (FME), în acest an în care se împlinesc 200 de ani de la moartea faimosului lider politic şi militar al Franţei.

"Napoleon a acţionat aşa cum a făcut în toate privinţele: fără afect şi fără morală", a declarat pentru AFP preşedintele fundaţiei, fostul premier francez Jean-Marc Ayrault.

Sursa foto: Jean-Marc Ayrault/Facebook.com


"Această decizie nu este ceva accidental, ci se înscrie în modul în care îşi exercita puterea şi în ambiţia sa imperială", a precizat Ayrault.

Intitulată "Napoleon colonial - 1802, restabilirea sclaviei", o notă scrisă de patru istorici, trimisă AFP, demonstrează modul în care această măsură s-a înscris în politica colonială americană a Primului Consul, care visa să facă din Golful Mexicului "o mare franceză".

"Napoleon voia să mărească imperiul colonial francez: acesta era visul său american. Pentru el, restabilirea sclaviei era doar un mijloc în vederea realizării acestui vis colonial", a explicat fostul premier.

Pentru Ayrault, "Napoleon este un cinic. Nu este nici un ideolog rasist, cum sunt coloniştii care îl înconjurau, nici un umanist aboliţionist, precum abatele Gregoire care i se opunea".

Această notă a istoricilor Marcel Dorigny, Bernard Gainot, Malick Ghachem şi Frederic Regent reconstituie o istorie complexă.

Sclavia a fost abolită în 1794 de Convenţie, însă măsura nu s-a aplicat peste tot.

Legea din 20 mai 1802 prevedea menţinerea sclaviei acolo unde nu a fost abolită: în Reunion, unde coloniştii nu s-au supus Convenţiei şi în Martinica, care se afla sub dominaţia engleză. În Guadelupa, Bonaparte a restabilit sclavia, măsură aplicată şi în Guyana.

Sclavia va rămâne în vigoare până la abolirea sa definitivă în 1848.

Restabilind sclavia, Bonaparte ia partea - prin decretele şi instrucţiunile sale - revendicărilor coloniştilor rasişti care doreau o ordine segregaţionistă mai dură decât cea din timpul Vechiului Regim, temându-se de rebeliuni precum cea din Saint-Domingue, unde s-a născut Republica Haiti în 1804.

"Napoleon a făcut mai mult decât să restabilească sclavia. Prin texte specifice, (...) el îi atacă şi pe negrii eliberaţi. Drepturile lor sunt reduse, căsătoriile mixte sunt interzise, metisajul este condamnat", notează fostul premier Francois Hollande.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă ies lovele, ești prietenul lui cel mai bun! Caracter zero”

2 „Rușine! Trădător de neam și țară!” / Românii, indignați după arestarea trădătorului care spiona pentru Rusia

3 Cum este posibil așa ceva? / Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu

4 VIDEO „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!” / Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul / Ce spune despre micii din Obor

5 Rusia modifică unilateral granițele cu două state NATO în Marea Baltică