NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII "Ecourile luminii" folosite pentru a studia discurile protoplanetare

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII "Ecourile luminii" folosite pentru a studia discurile protoplanetare

Un nou studiu publicat în revista Astrophysical Journal pornește de la datele adunate cu ajutorul Telescopului Spațial Spitzer, aparținând NASA și al altor patru telescoape terestre pentru a determina distanța de la o stea tânără și până la marginea interioară a discului protoplanetar (din care urmează să se formeze planete) ce o înconjoară.

Sursa foto: nasa.gov

În acest scop cercetătorii au folosit o metodă denumită "foto-reverberație", cunoscută și drept metoda "ecourilor luminii". O parte din lumina emisă de stea se lovește de discul protoplanetar înconjurător, producând un "ecou" întârziat. Cercetătorii au măsurat timpul de care este nevoie pentru ca lumina de la această stea să ajungă direct până la Pământ și apoi au așteptat și ajungă și acest ecou.

Studiul realizat cu ajutorul telescopului Spitzer marchează folosirea în premieră a metodei "ecoului luminii" în contextul studierii discurilor protoplanetare.

Imaginea prezintă o stea înconjurată de norii de praf și gaze cosmice ale discului protoplanetar. Materie din acest disc dens se deplasează de-a lungul liniilor de câmp magnetic ale stelei și ajunge la suprafața astrului. Atunci când această materie lovește steaua, se produc niște explozii de lumină.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…

3 Hemoroizii lui Iliescu / O mare nulitate securistă a României

4 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

5 Raport al serviciilor americane de informaţii. Scenarii ale lumii în 2040