NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Hubble a surprins moartea unei stele din aceeași clasă cu Soarele

Această fotografie, obținută de telescopul spațial Hubble, un proiect științific comun al NASA și ESA, surprinde coloratul cântec de lebădă al unei stele similare Soarelui, NGC 2440, aflată la aproximativ 4.400 de ani lumină de Pământ în direcția constelației Puppis (Pupa), conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

Steaua NGC 2440 și-a încheiat viața stelară expulzându-și straturile exterioare de gaze fierbinți care au format un cocon în jurul nucleului rămas. Emisiile ultraviolete ale stelei muribunde fac ca acest material să strălucească. Steaua muribundă, devenită o pitică albă, este punctul alb din mijlocul imaginii. Aceasta va fi și soarta Soarelui, însă peste aproximativ 5 miliarde de ani.

Galaxia noastră, Calea Lactee, este plină de astfel de relicve ale unor stele de odinioară, relicve denumite nebuloase planetare. În pofida denumirii, aceste obiecte nu au nicio legătură cu planetele. Ele au primit această denumire de la astronomi din secolul XVIII și XIX pentru că prin telescoapele din acea vreme aceste formațiuni păreau similare planetelor îndepărtate Uranus și Neptun.

Pitica albă din centrul acestei nebuloase este una dintre cele mai fierbinți pitice albe descoperite, cu o temperatură la suprafață de peste 200.000 de grade Celsius.

Structura haotică a nebuloasei sugerează faptul că steaua și-a expulzat straturile din jurul nucleului în mod episodic și în direcții diferite. Materia expulzată de stea strălucește în culori diferite, în funcție de compoziția sa, de densitate și de cât de aproape este de pitica albă. Culoarea albastră indică prezența heliului, albastrul-verzui pe a oxigenului iar roșu indică prezența hidrogenului și a azotului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

3 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

4 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

5 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …