NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Hubble a surprins procesul de fuziune a două sau mai multe galaxii în constelația Eridanus

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Hubble a surprins procesul de fuziune a două sau mai multe galaxii în constelația Eridanus

În această fotografie, obținută de Telescopul Spațial Hubble, poate fi văzută o bizară galaxie denumită NGC 1487, care se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină distanță, în constelația Eridanus, vizibilă pe cerul emisferei australe.

Astronomii de la NASA au explicat faptul că această galaxie ar trebui luată în considerare mai degrabă ca un eveniment astronomic și nu ca un obiect cosmic, pentru că este vorba despre procesul de fuziune a două sau chiar mai multe galaxii, care formează o nouă galaxie gigantică. Fiecare dintre galaxiile implicate în acest proces de fuziune și-a pierdut aproape toate atributele inițiale, dinainte de a începe acest dans cosmic în care stele și nori de gaze cosmice din componența diferitelor galaxii își caută un nou loc, conform imperativului gravitației, în noua structură galactică care abia se naște.

Astfel de procese de fuziune galactică duc la pierderea completă a structurii și caracteristicilor galaxiilor mai mici care se ciocnesc. În cazul în care, dintre galaxiile aflate în coliziune, una este mult mai masivă, atunci aceasta își menține forma. În cazul "evenimentului" NGC 1487, este foarte greu de determinat câte galaxii au intrat în coliziune și modul în care arătau acestea înainte de a fuziona, dar astronomii sunt de părere că ar fi vorba de o ciocnire dintre mai multe galaxii pitice aflate la distanțe relativ mici una față de cealaltă, care alcătuiau un mic grup galactic.

În fotografia obținută de Hubble pot fi observate stele mature, galbene și roșii, însă imaginea acestei noi galaxii pe cale să se nască din fuziunea a două sau mai multe galaxii pitice este dominată de prezența stelelor tinere, de culoare albastră, stele a căror formare a fost impulsionată de procesul de fuziune a galaxiilor din constelația Eridanus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA