NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Superclusterul galactic MACS J0416, locul coliziunii dintre două roiuri galactice

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Superclusterul galactic MACS J0416, locul coliziunii dintre două roiuri galactice

La prima vedere, acest caleidoscop cosmic în nuanțe de violet, albastru și roz oferă o perspectivă serenă asupra unei părți a cosmosului, în realitate însă imaginea surprinde locul unde două roiuri galactice urmau să se ciocnească, rezultatul fiind superclusterul MACS J0416.1-2403, conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

MACS J0416.1-2403 se află la distanța de 4,3 miliarde de ani lumină de Pământ, ceea ce înseamnă că imaginea surprinsă de Hubble și de alte două telescoape provine dintr-o perioadă de timp în care planeta noastră și întregul sistem solar abia se formau. Acest supercluster galactic se află localizat în constelația Eridanus.

Această imagine este rezultatul compunerii fotografiilor aceluiași obiect cosmic realizate cu trei telescoape diferite — Telescopul Spațial Hubble (aparținând NASA și ESA) care a surprins galaxiile și stelele vizibile în imagine, Observatorul Chandra X-ray (NASA) care a surprins norii difuzi de culoare albastră și respectiv NRAO Jansky Very Large Array, observator care a surprins norii difuzi în nuanțe de roz. Fiecare dintre aceste trei telescoape surprinde câte un element diferit al superclusterului galactic MACS J0416.1-2403 și permite studierea sa în detaliu.

La fel ca toate roiurile galactice, MACS J0416.1-2403 conține un volum important de materie întunecată, care lasă urme detectabile în spectrul vizibil al luminii prin distorsionarea imaginii galaxiilor din fundal. În această imagine, materia întunecată pare să fie perfect aliniată norilor de gaz cosmic fierbinte cu tentă albăstruie, ceea ce sugerează că cele două roiuri nu s-au ciocnit încă în momentul în care au fost obținute imaginile — dacă roiurile galactice s-ar fi ciocnit deja, materia întunecată și gazul cosmic s-ar fi separat. MACS J0416.1-2403 prezintă și alte trăsături, așa cum este un nucleu compact de gaze fierbinți, care ar fi fost împrăștiat în spațiu dacă această coliziune s-ar fi produs deja.

Alături de alte cinci roiuri galactice foarte masive, MACS J0416.1-2403 joacă un rol important în cadrul Programului Hubble Frontier Fields. Datorită masei sale uriașe, acest supercluster curbează lumina obiectelor din fundalul său, acționând ca o lupă. Astronomii se folosesc de acest fenomen pentru a identifica galaxii care au existat la câteva sute de milioane de ani după Big Bang, în perioada de tinerețe a Universului.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”