NASA- IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Galaxia spiralată NGC 6814, surprinsă în întreaga ei splendoare unică de telescopul Hubble

NASA- IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Galaxia spiralată NGC 6814, surprinsă în întreaga ei splendoare unică de telescopul Hubble

Galaxia spiralată NGC 6814, aflată la distanța de 75 de milioane de ani lumină, în direcția constelației Aquila (Vulturul), pe cerul boreal, a fost fotografiată în detaliu de telescopul spațial Hubble, în fotografie putând fi observate brațele care pornesc din nucleul galactic foarte luminos, fragmentate de "striații" formate din nori de praf și gaze cosmice de culoare întunecată.

Sursa foto: nasa.gov

Alături de galaxiile neregulate, galaxiile spiralate reprezintă aproximativ 60% din totalul formațiunilor galactice din Univers. Totuși, în pofida faptului că sunt niște galaxii frecvente în Univers, fiecare galaxie spiralată este unică, la fel ca fulgii de zăpadă.

Galaxia NGC 6814 are un nucleu extraordinar de luminos, un indiciu că această galaxie face parte din categoria Seyfert. Galaxiile Seyfert au nuclee foarte active care generează explozii puternice de radiații. Nucleul galaxiei NGC 6814 este o puternică sursă de raze X, fapt care îi face pe astrofizicieni să presupună că în centrul ei se află o gaură neagră supermasivă, cu o masă de aproximativ 18 milioane de ori mai mare decât a Soarelui.

Această galaxie cuprinde numeroase regiuni de praf și gaze cosmice ionizate de-a lungul brațelor sale. În astfel de zone se nasc noi stele care emit o lumină albastră, strălucitoare, vizibile în imagine.

Galaxiile Seyfert sunt împreună cu quasarii cele mai mari grupe de galaxii active. Ele au un nucleu asemănător cu cel de quasar (foarte luminos, reprezentând surse îndepărtate de radiații electromagnetice), cu luminozitate de suprafață foarte mare și sunt, de obicei, galaxii spirale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”