NASA a decis depozitarea imediată a mostrelor de material de pe asteroidul Bennu, din cauza unei scurgeri

NASA a decis depozitarea imediată a mostrelor de material de pe asteroidul Bennu, din cauza unei scurgeri

Agenţia spaţială americană, NASA, a anunţat luni că va depozita marţi, 27 octombrie, mostrele de material colectate săptămâna trecută de la suprafaţa asteroidului Bennu, după ce a descoperit o scurgere de particule, transmite DPA.

Sonda Osiris-Rex - prescurtarea de la Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer - a desfăşurat marţea trecută prima acţiune de colectare de mostre de praf şi rocă de la suprafaţa unui asteroid, în cadrul misiunii sale ce durează 7 ani. Asteroidul Bennu are diametrul de aproximativ 500 de metri şi se află la 290 de milioane de kilometri de Terra. Mostrele culese de sonda Osiris-Rex vor ajunge pe Pământ în septembrie 2023.

NASA a anunţat că a recepţionat imagini de la sondă în care se observă că rezervorul instrumentului de colectare a mostrelor de pe asteroid este supraîncărcat, fiind depăşită cu mult cantitatea de 60 de grame specificată în obiectivele misiunii. De asemenea, NASA a precizat că din rezervorul în care se află mostrele culese par să curgă mici particule de praf.

Agenţia spaţială a explicat că din cauza acestei scurgeri - dar şi din cauza cantităţii mari de material recoltată - a decis să introducă mai repede mostrele recoltate în interiorul capsulei speciale în care acestea vor fi aduse pe Pământ - Sample Return Capsule (SRC) - pentru a limita pierderile. Astfel, această operaţiune va fi desfăşurată în cursul zilei de marţi, deşi era programată pentru data de 2 noiembrie.

NASA speră că această misiune cu bugetul de 1 miliard de dolari să dezvăluie mai multe secrete despre originile Sistemului Solar. Asteroizii sunt "fosile vii" de acum peste 4,5 miliarde de ani, din zorii Sistemului Solar.

Sonda Osiris-Rex a fost lansată în septembrie 2016 şi a avut nevoie de aproape 2 ani pentru a se plasa la aproximativ 20 de kilometri de asteroidul Bennu şi de încă 2 ani pentru a alege locul ideal pentru colectarea mostrelor de praf şi rocă de la suprafaţa acestuia.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 Îngrijorare în Anglia după apariția „mâncătoarei de carne”, o infecție care se transmite sexual şi care cauzea…

5 „Sunt foarte mulți idioți, eu i-aș aresta. Din cauza lor am ajuns să moară pe zi în România câți mor în toată …