NASA a dezvăluit cum ar putea arăta viitorul modul lunar

NASA a dezvăluit cum ar putea arăta viitorul modul lunar

Agenţia spaţială americană NASA a prezentat un concept ce dezvăluie cum ar putea arăta viitorul modul lunar care fi utilizat de astronauţii de pe Terra în cadrul următoarei aselenizări, propusă pentru anul 2024, informează marţi Press Association.

''Conceptul de modul de asolizare palet'', după cum a fost numit de NASA, va fi utilizat pentru trimiterea unui rover de 300 de kilograme şi încărcătura necesară pentru explorarea regiunilor polare ale Lunii.

Într-un document tehnic ce explică acest concept, NASA susţine că modulul de asolizare de dimensiuni medii a fost proiectat pentru a fi simplu şi accesibil - deşi admite că modulul nu este destinat să supravieţuiască nopţii selenare.

''Acest modul a fost proiectat cu intenţia de a fi simplu pentru a livra un rover de 300 de kilograme la un un pol lunar", a declarat Logan Kennedy, inginer principal în cadrul proiectului.

''Pe măsură ce modulele lunare robotizate se dezvoltă pentru a răspunde sarcinilor utile mai mari, vor fi nevoie de module simple dar performante, cu un volum de sarcină utilă contiguu. Acest concept a fost dezvoltat de o echipă diversă de oameni, de-a lungul mai multor ani, şi satisface această necesitate. Sperăm că alţi proiectanţi de module pot beneficia de pe urma activităţii noastre'', a adăugat Kennedy.

Anunţul vine în contextul în care agenţia spaţială americană se grăbeşte să ducă în curând la îndeplinire revenirea astronauţilor pe Lună, pe care administraţia preşedintelui Donald Trump a stabilit-o pentru anul 2024.

NASA intenţionează să stabilească o ''prezenţă umană sustenabilă pe Lună până în 2028'', în încercarea de a realiza noi descoperiri ştiinţifice şi de a demonstra noi progrese tehnologice, cu ajutorul companiilor private, pentru a dezvolta o economie selenară.

Calendarul programului Artemis, creat pentru a readuce echipaje de astronauţi americani pe Lună, pentru prima dată după 1972, cuprinde opt lansări de rachete şi plasarea unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară până în anul 2024. Artemis 1 va fi o misiune fără echipaj în jurul Lunii, planificată pentru 2020. Va urma Artemis 2, o misiune ce va consta într-un zbor cu echipaj în jurul Lunii şi care va avea loc "aproximativ în 2022". Apoi, misiunea Artemis 3 va duce astronauţi pe Lună, inclusiv prima femeie care va păşi pe scoarţa lunară, în 2024. Acestor misiuni, care vor fi "100% ale NASA", li se vor adăuga cinci lansări care vor livra segmente din viitoarea "Gateway", o mini-staţie spaţială de pe orbita lunară, care îi va aştepta pe astronauţi şi va fi folosită ca punct de trecere. Aceste cinci lansări vor fi realizate între 2022 şi 2024 de companii spaţiale private, pe care NASA le va finanţa.

Spre deosebire de programul Apollo, NASA doreşte de această dată o prezenţă durabilă pe Lună. Viitoarea staţie orbitală va avea o durată de funcţionare de 15 ani, iar agenţia americană vrea să construiască - în parteneriat cu alte agenţii spaţiale naţionale şi companii private - o infrastructură pe suprafaţa Lunii pentru a extrage apă, oxigen şi hidrogen.

Planul anunţat de NASA prevede alte 18 lansări cu SLS şi rachete private până în 2028, iar staţia orbitală va fi deschisă pentru toţi astronauţii din lume.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Operațiunea secretă care va schimba lumea

4 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

5 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”