NASA, gata să testeze o nouă „drăcovenie” scoasă din „cutia cu maimuțe”

NASA, gata să testeze o nouă „drăcovenie” scoasă din „cutia cu maimuțe”

Agenția spațială americană NASA se pregătește pentru prima operațiune a avionului secret X-59 supersonic, care va fi capabil să spargă bariera sunetului, fără a crea un boom puternic. Această nouă aeronavă experimentală a SUA de ultimă oră, dezvoltată de NASA și gigantul Lockheed Martin își propune primul său test în anul 2024, pentru a depăși limitele tehnologice existente în prezent pe glob.

NASA speră că avionul X-59 va revoluționa totul în materie de zboruri aeriene, punându-i pe gânduri pe Putin și Xi Jinping, liderii Rusiei și Chinei. Noua aeronavă QuessT (Quiet SuperSonic Technology) este cu siguranță unică, fiind concepută din părți aerodinamice, care au fost testate la alte tipuri de avioane, potrivit The Debrief.

Dacă testul efectuat de NASA va reuși, el ar putea deschide o nouă eră a zborului supersonic ”liniștit”. „X-59 va demonstra capacitatea de a zbura supersonic, sau mai rapid decât viteza sunetului, reducând în același timp explozia sonoră normală puternică la un zgomot sonor liniștit”, a anunțat NASA într-un comunicat de presă.

„NASA intenționează să zboare cu X-59 peste mai multe comunități pentru a strânge date despre modul în care oamenii percep sunetul pe care îl produce. Agenția va furniza aceste informații autorităților de reglementare din SUA și internaționale pentru a putea ajusta regulile care interzic în prezent zborul supersonic comercial pe uscat”.

„Quest este o misiune care are potențialul de a revoluționa călătoriile în aviația comercială reducând dramatic timpul de călătorie. Zborul sigur și fiabil al X-59 este esențial pentru NASA pentru a obține aceste beneficii”.

Un zbor de testare anterior al X-59 era de așteptat să aibă loc la începutul acestui an. Cu toate acestea, testele și experimentele continue la instalația companiei din Palmdale, California au dus la întârziere. Acum, se pare că proiectul finalizează aceste eforturi, cu o dată exactă în 2024 care urmează să fie anunțată în curând.

Când viteza unei aeronave se apropie de viteza sunetului, undele de compresie generate în fața avionului se apropie din ce în ce mai mult. Când aeronava „rupe” bariera sunetului, aceste valuri se prăbușesc violent, provocând o explozie puternică numită adesea boom sonic.

Când aceste explozii sonore au loc peste ocean, ele sunt inofensive. Cu toate acestea, exploziile sonore care au loc peste zonele populate pot avea ca rezultat ferestre zdruncinate, geamuri sparte, alarme de mașini pornite și nenumărați nervi uzați.

Principalele priorități ale NASA pentru orice misiune sunt siguranța și asigurarea succesului. Pentru Quest, asta înseamnă nu numai să fii sigur că X-59 este în regulă înainte de a zbura, ci și pe termen lung și fiabil în timpul fazei de testare a comunității. Quest este o misiune cu potențialul de a revoluționa călătoriile în aviația comercială reducând substanțial timpul de călătorie.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?