NASA prezintă noi imagini spectaculoase realizate de telescopul James Webb LIVE VIDEO

NASA prezintă noi imagini spectaculoase realizate de telescopul James Webb LIVE VIDEO

„Veţi vedea lucruri legate de formarea stelelor şi de găuri negre care devorează orice”, a spus marţi, Bill Nelson. administrator NASA.

În imaginile de astăzi se poate vedea nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari şi strălucitoare de pe cer; Nebuloasa Southern Ring (Optul explodat), un nor de gaz în jurul unei stele muribunde; dar şi Stephan’s Quintet (Cvintetul lui Stephan), un grup de cinci galaxii din constelaţia Pegasus, aflate la 290 milioane de ani - lumină, scrie Hotnews.

De asemenea, este de aşteptat să fie văzute şi date despre ce molecule sunt prezente în atmosfera exoplanetei WASP-96b, care este o gigantă gazoasă ce se găseşte la o distanţă de peste 1.000 de ani lumină de Pământ.

Telescopul poate examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezenţa apei, a metalului şi a altor substanţe.

O altă imagine (prima) prezintă grupul masiv de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la 4,6 miliarde de ani lumină de noi, dar masa combinată acţionează precum o „lentilă gravitaţională”. Gravitaţia roiului de galaxii curbează, spaţiul deformează imaginile şi face ca alte galaxii, mai îndepărtate, să devină vizibile.

Imaginile expuse publicului au fost modificate astfel încât să fie familiare, ele fiind surprinse în spectru infraroşu la lungimi de undă pe care ochiul uman nu le-ar putea vedea.

James Webb poate folosi spectrul infraroşu pentru a vedea nu doar obiecte mai vechi, ci şi norii de praf interstelar care absorb lumina stelelor şi îi ascund de vederea lui Hubble. Astfel, prin telescop oamenii vor avea posibilitatea să observe ceea ce se ascunde în nori.

Ieri, NASA a făcut publică prima imagine ştiinţifică obţinută de telescopul spaţial James Webb , în cadrul unui briefing cu preşedintele Joe Biden.

Este vorba despre cea mai clară şi îndepărtată imagine a Universului, ce a fost realizată de telescopul James Webb, aflat la 1.5 milioane de km de planeta noastră. Imaginea surprinsă de telescop reprezintă un grup de galaxii numit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de Terra.

Imaginea făcută publică de către NASA acoperă o porţiune de cer de mărimea unui grăunte de nisip privit de la o lungime de braţ distanţă, relatează Digi24. Directorul NASA a declarat că au fost surprinse galaxii extrem de îndepărtate care se află la o distanţă de peste 13 miliarde de ani lumină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro