NASA: Ultime pregătiri pentru revenirea pe Pământ a doi astronauți care au stat 340 de zile în spațiu

NASA: Ultime pregătiri pentru revenirea pe Pământ a doi astronauți care au stat 340 de zile în spațiu

Astronautul Scott Kelly, americanul care a petrecut cea mai lungă perioadă de timp în cosmos, predă luni comanda Stației Spațiale Orbitale (ISS) colegului său Tim Kopra, de la Agenția spațială americană (NASA), înainte de a pleca, marți, spre Pământ, anunță NASA, care va transmite în direct (http://www.nasa.gov/nasatv) atât scurta ceremonie de luni, cât și revenirea pe Terra.

Scott Kelly și cosmonautul Mikhail Kornienko, de la Agenția spațială rusă Roscosmos, vor încheia astfel o misiune de 340 de zile în spațiu, de două ori mai îndelungată decât o ședere tipică la bordul ISS. Cunoscută drept #YearinSpace, misiunea are rolul de a studia efectele biologice și psihologice ale unor deplasări cosmice îndelungate. Pentru aceste cercetări, efectuate în vederea unor viitoare zboruri cu echipaj uman către planeta Marte, la orizontul anilor 2030, NASA a apelat și la Mark Kelly, fratele geamăn al lui Scott Kelly. Fost astronaut el însuși, Mark Kelly a făcut parte din mai multe misiuni la bordul ISS.

Recordul în materie de timp petrecut în spațiu este deținut, până în prezent, de cosmonautul rus Valeri Poliakov, care a activat peste 14 luni la bordul fostei stații spațiale Mir, în 1995.

Scott Kelly și Mikhail Kornienko vor călători împreună cu colegul lor rus Sergey Volkov cu o capsulă rusească Soyuz, a cărei aterizare este prevăzută în data de 2 martie, la ora 04.27 GMT, în Kazahstan.

Cea de-a 47-a expediție la bordul ISS începe oficial sub comanda lui Tim Kopra la 1 martie, imediat după plecarea capsulei Soyuz, și va mai fi formată, inițial, din Yuri Malenchenko, de la Roscosmos, și Tim Peake, de la Agenția Spațială europeană (ESA).

Lor li se vor alătura încă trei membri: unul de la NASA, Jeff Williams, și doi de la Roscosmos, Alexey Ovchinin și Oleg Skripochka, care ar urma să decoleze tot de la Baikonur, din Kazahstan, la 18 martie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...