NASA urmează să lanseze misiunea Artemis I. Testul decisiv al rachetei înainte de transportarea astronauților pe Lună VIDEO

NASA urmează să lanseze misiunea Artemis I. Testul decisiv al rachetei înainte de transportarea astronauților pe Lună VIDEO

Misiunea Artemis I reprezintă un punct de cotitură crucial în planurile lunare ale NASA. Potrivit The Atlantic și CNBC, NASA va efectua primul test de lansare a rachetei, care va duce din nou astronauți pe Lună, luni, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, trimițând racheta Space Launch System (SLS) și capsula Orion într-o călătorie de peste o lună în jurul Lunii.

NASA este pregătită pentru lansarea misiunii Artemis I

Luni, 29 august, NASA va efectua primul test de lansare a rachetei care va propulsa într-o zi astronauții către Lună. Sistemul de lansare spațială are 98 de metri înălțime și este cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată de NASA, conform The Atlantic .

Capsula Orion, plasată în vârful rachetei, va transporta un echipaj simulat, alcătuit din trei manechine: un bărbat și două femei, echipate cu senzori pentru a măsura nivelurile de radiații pe care le-ar întâlni un echipaj din viața reală. După mai bine de 10 ani de dezvoltare, cu o mulțime de întârzieri și cu costuri depășite, nava spațială SLS-Orion a costat, până la acest moment, cel puțin 37 de miliarde de dolari.

Bill Nelson, administratorul NASA, a numit programul Artemis un „motor economic”, precizând că numai în anul 2019, spre exemplu, a produs 14 miliarde de dolari în comerț și a susținut 70.000 de locuri de muncă americane.

Programul Artemis al NASA își propune să transporte astronauți pe Lună începând din anul 2025 și să creeze o colonie lunară pe termen lung.

Primele misiuni Apollo au aterizat lângă ecuatorul lunar, unde iluminarea naturală era mai bună, iar câmpiile selenare au servit obiectivului NASA la acea vreme: punerea în siguranță a oamenilor. Misiunile ulterioare au rămas în apropierea ecuatorului. Până la Apollo 17, a șasea și ultima aselenizare, interesul publicului american pentru program, măsurat în audiența TV, a scăzut.

Prima aselenizare a creat suficient entuziasm pentru mai multe misiuni, „dar nu a existat niciun motiv pentru a continua odată ce cursa a fost câștigată”, a declarat John Logsdon, fondator al Institutului de Politică Spațială, de la Universitatea George Washington.

Potrivit planurilor actuale ale NASA, următorul deceniu de zbor spațial s-ar desfășura astfel: SLS decolează, luni, urmând ca anul viitor, astronauții să efectueze aceeași călătorie în jurul Lunii, așa cum au făcut-o cândva astronauții Apollo 8, în anul 1968. În 2025, o altă misiune va avea loc. Până în anul 2030, NASA își propune să construiască un habitat pe suprafața Lunii, primul din istoria omenirii.

În cazul în care se va bucura de succes, Artemis I ar putea permite ca o primă misiune SLS-Orion cu echipaj să aibă loc, un zbor dus-întors în jurul Lunii, numit Artemis II, urmat apoi de misiunea Artemis III care va transporta oameni pe suprafața lunară. Artemis III va fi mult mai complexă, integrând SLS-Orion cu nave spațiale care vor fi dezvoltate și pilotate de compania SpaceX a antreprenorului Elon Musk.

Inspectorul general al NASA a afirmat, la începutul acestui an, că Artemis nu este un program „durabil”. Organizația a descoperit că peste 40 miliarde de dolari au fost deja cheltuiți pentru acest program și a estimat că NASA va cheltui 93 miliarde de dolari până în 2025, când va fi programată prima aselenizare.

Însă și acea dată din 2025 este pusă la îndoială, conform inspectorului general al NASA, care a afirmat că tehnologiile de dezvoltare necesare pentru a atinge suprafața Lunii sunt puțin probabil să fie gata înainte de 2026, cel mai devreme, potrivit CNBC .

Planul Artemis al NASA se bazează și pe succesul unei alte rachete: Starship a SpaceX. Agenția a a acordat companiei SpaceX un contract de 2,9 miliarde de dolari pentru a dezvolta o versiune specifică pentru o misiune pe Lună a rachetei, care să servească la aselenizarea echipajului misiunii Artemis III.

SpaceX a început testarea navei spațiale Starship în anul 2019, dar acea rachetă nu a ajuns încă pe orbită.

O serie de contractori aerospațiali din SUA sprijină hardware-ul, infrastructura și software-ul pentru Artemis I de la NASA printre care se numără Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne și Jacobs.

În cazul în care problemele tehnice sau vremea întârzie încercarea de lansare din 29 august, NASA a programat lansarea pentru 2 septembrie și 5 septembrie.

Ce trebuie să știi despre lansare:

Pentru primele trei misiuni Artemis, NASA utilizează o variantă a SLS cunoscută sub numele de Block 1. Pentru misiunile ulterioare, NASA intenționează să lanseze o variantă și mai puternică, cunoscută sub numele de Block 1B.

Capsula Orion a NASA poate transporta patru astronauți în misiuni de până la 21 de zile. În centrul său se află modulul echipajului, care este proiectat pentru a suporta condițiile dure de zbor.

Pentru Artemis I, vor fi trei manechine în interiorul capsulei Orion pentru a colecta date prin senzori despre ceea ce astronauții vor experimenta în călătoria spațială.

NASA intenționează să zboare cu Orion până la 96 de kilometri deasupra suprafeței Lunii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”