NASA va efectua prima tentativă de deviere a unui asteroid de pe orbita sa în anul 2022

NASA va efectua prima tentativă de deviere a unui asteroid de pe orbita sa în anul 2022

Agenţia Spaţială Americană NASA va iniţia în premieră o tentativă de deviere a unui asteroid de pe orbita sa în anul 2022, cu ajutorul misiunii DART (Double Asteroid Redirection Test), relatează miercuri Xinhua.

Numit Didymoon, asteroidul-satelit are circa 150 de metri înălţime şi aparţine sistemului dublu de asteroizi Didymos.

Misiunea dispozitivului autoghidat DART va fi prima tentativă a NASA de a demonstra impactul kinetic, prin care asteroidul va fi lovit pentru a i se afecta dinamica în vederea asigurării protecţiei faţă de un potenţial viitor impact al asteroidului, potrivit unui comunicat semnat de Lindley Johnson, ofiţerul NASA pentru apărarea planetei.

Potrivit NASA, sonda DART va realiza impactul kinetic prin prăbuşirea deliberată pe suprafaţa asteroidului cu o viteză de aproximativ 6 km/s.

Totodată, agenţia spaţială americană a precizat că această coliziune va modifica viteza micului satelit natural Didymoon care orbitează asteroidul principal din acest sistem cu o fracţiune de 1%, suficientă pentru a putea fi evaluată cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ.

Misiunea va fi lansată în perioada decembrie 2020 - mai 2021.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”