Năsui scoate chiloții murdari ai predecesorului pe tarabă! A publicat cele mai mari contracte din Ministerul Economiei, unele cu cântec, de participare la târguri!

Năsui scoate chiloții murdari ai predecesorului pe tarabă! A publicat cele mai mari contracte din Ministerul Economiei, unele cu cântec, de participare la târguri!

Cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei sunt cele care finanteaza pariciparea unor companii la targuri internationale, afirmă ministrul de resort Claudiu Nasui, care pomeneste si comisioane consistente si risipirea banului public. Ministrul subliniaza ca cel mai mare contract este cel cu firma Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un targ in Koln.

"Nu investitii, nu gandire pe termen lung, ci participarea la targ pe banii statului", a subliniat Claudiu Nasui, care a facut referire la fostul ministru al Economiei, Virgil Popescu de la PNL si la mandatul anterior al guvernului PNL, care a gestionat pandemia de coronavirus. Dar si contracte banoase si cu comisioane substantiale, dupa cum afirma Claudiu Nasui noul ministru de resort. Cele mai mari contracte din Ministerul Economiei sunt, de fapt, contracte pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, informează Claudiu Năsui intr-o postare pe pagina sa de facebook:

"Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale ministerului economiei? Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari? Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)? Nu. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie.", arată Nasui.

"În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente". Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni. Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. Contracte pe care le vom face publice pe site-ul ministerului în curând.", mai spune actualul ministru.

Claudiu Năsui a continuat prin a prezenta care sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului pe care îl conduce. „Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln. Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului. La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.", arata ministrul.

Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? "Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin? Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.", spune Claudiu Năsui.

"Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă. Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8. Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate.", spune ministrul Economiei.

Ministrul a mai precizat că " Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori."

Ministrul Economiei spune că "România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu și pe care statul li-i ia prin taxe și impozite care nu sunt mici deloc. Avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Tocmai pentru că statul se finanțează din banii aceștia, trebuie să îi respectăm și să-i cheltuim chibzuit. Sunt bani proveniți din munca contribuabililor."

"E ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Dau din banii dumneavoastră. Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta. Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează. De curiozitate, câți dintre dumneavoastră ați participat pe banii statului la astfel de târguri în străinătate?", este mesajul ministrului Economiei, Claudiu Nasui.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Informații certe

3 Așa o fi?

4 Îngrijorare în Anglia după apariția „mâncătoarei de carne”, o infecție care se transmite sexual şi care cauzea…

5 Mirel Joacă-Bine a murit la doar 34 de ani împușcat de patronul magazinului pe care-l jefuia