NATO a ridicat nivelul de alertă al unităţilor aeriene

NATO a ridicat nivelul de alertă al unităţilor aeriene

Unităţile de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel superior de alertă, după ce un avion de vânătoare rus SU-35 a interceptat periculos vineri deasupra Mării Negre un avion polonez L410 Turbolet care efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex, a declarat un oficial din cadrul NATO, citat luni de Reuters și Agerpres.

"Detaşamentele de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate în alertă sporită ca răspuns faţă de manevrele periculoase efectuate de un avion militar rus în apropierea unui avion polonez al Frontex deasupra Mării Negre, aproape de România", a declarat oficialul NATO, care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.


Acelaşi oficial a mai spus că NATO "rămâne vigilentă" şi a cerut ca alte întrebări pe acest subiect să fie adresate autorităţilor poloneze.

La 5 mai, un avion de luptă rus Su-35 ar fi efectuat o interceptare periculoasă a unei aeronave L410 TURBOLET aparținând Serviciului Polonez de Grăniceri, care se afla într-o misiune de patrulare programată sub auspiciile Frontex peste Marea Neagră în spațiul aerian internațional.

Poliţiştii de frontieră polonezi au declarat că avionul de vânătoare rus a zburat "chiar prin faţa aeronavei" poloneze, intersectând traiectoria acesteia la o distanţă estimată la "aproximativ 5 metri" şi provocând în acest mod turbulenţe semnificative, astfel că piloţii au pierdut pentru scurt timp controlul avionului, care în cele din urmă a aterizat în siguranţă în România.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a comentat despre interceptarea unei aeronave de pază de frontieră poloneză de către un avion de luptă rus, spunând că a fost o provocare planificată . Misiunea Frontex a suspendat operațiunile peste Marea Neagră .


Citește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 De citit...

3 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

4 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

5 Judecătorii și-au mărit ieri salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare