NATO afirmă că Moscova poate sabota cablurile submarine ca parte a războiului contra Ucrainei

NATO afirmă că Moscova poate sabota cablurile submarine ca parte a războiului contra Ucrainei

Rusia poate recurge la acţiuni de sabotaj contra cablurilor submarine pentru a pedepsi ţările occidentale pentru susţinerea acordată Ucrainei, a avertizat miercuri şeful diviziei de intelligence a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte eforturile de a proteja infrastructura submarină în urma atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream, relatează Reuters.

FOTO: Shutterstock

„Există îngrijorări sporite privind faptul că Rusia poate viza cabluri submarine şi alte infrastructuri esenţiale, într-un efort de a perturba viaţa occidentală, pentru a obţine avantaje împotriva acelor ţări care furnizează securitate Ucrainei”, a declarat David Cattler, potrivit Agerpres.

„Ruşii sunt mai activi decât i-am văzut timp de ani în acest domeniu”, a spus el, adăugând că ruşii patrulează mai mult în Atlantic decât în ultimii ani şi, de asemenea, ei şi-au intensificat activităţile în Marea Nordului şi Marea Baltică.

Ameninţările împotriva cablurilor submarine au intrat în atenţia opiniei publice mai ales începând din septembrie 2022, când explozii deocamdată neexplicate au afectat conductele Nord Stream 1 şi 2 , construite pentru a transporta gaz din Rusia în Germania via Marea Baltică.

Invocând ancheta în desfăşurare, Cattler a refuzat să facă speculaţii despre cine s-a aflat în spatele atacurilor.Un alt aspect strategic sensibil îl reprezintă cablurile submarine care transportă aproximativ 95% din traficul de internet la viteze de aproximativ 200 de terabiţi pe secundă, 200 dintre aceste 400 de cabluri fiind considerate esenţiale, potrivit NATO.

„În total, ele transportă o valoare estimată de 10.000 de miliarde de dolari SUA în fiecare zi, astfel că aceste cabluri sunt cu adevărat un element de bază”, a explicat David Cattler, asistent pentru intelligence şi securitate al secretarului general al NATO.

El a avertizat că adversarii NATO obţin avantajul strategic imens de a fi capabili să ameninţe securitatea internetului, energiei şi sistemelor financiare din Occident.

Ţările NATO monitorizează atent navele ruseşti echipate cu senzori care pot colecta informaţii acustice sau electronice de pe fundul mării, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro