NATO ar fi incapabilă să contracareze o invazie rusă asupra țărilor baltice (general american)

NATO ar fi incapabilă să contracareze o invazie rusă asupra țărilor baltice (general american)

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este, la ora actuală, incapabilă să apere țările baltice în cazul unei invazii din partea forțelor ruse, a estimat în săptămânalul german Die Zeit generalul Ben Hodges, unul dintre comandanții militari americani în Europa, informează miercuri AFP.

"Este adevărat că Rusia ar putea cuceri mai repede statele baltice decât am putea noi reuși să le apărăm", a subliniat, în ediția săptămânalului ce va apărea joi, acest general, comandantul forțelor terestre ale NATO, în marja exercițiului militar Anaconda-16, în curs de desfășurare în Polonia.

Aceste manevre, la care participă 31.000 de soldați din 24 de țări ce luptă împotriva unui agresor imaginar denumit "Uniunea celor Roșii" care are drept țintă țările baltice și nordul Poloniei, se desfășoară înaintea summitului NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, în timpul căruia urmează să fie decisă întărirea prezenței NATO în Europa de Est.

Criticate de Rusia, aceste exerciții sunt oficial manevre militare poloneze, și nu ale NATO, pentru a menaja Moscova, potrivit generalului american. "Unele țări precum Germania sau Franța considerau că este prea provocator față de Rusia ca aceste exerciții să fie numite 'exerciții ale NATO'", a declarat el, potrivit Die Zeit.

Întărirea flancului estic al NATO, cea mai importantă schimbare de la sfârșitul Războiului Rece, consecință a anexării peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a conflictului din estul Ucrainei, ar urma să fie confirmată în timpul summitului de la Varșovia.

Această întărire va presupune în mod concret desfășurarea, prin rotație la fiecare nouă luni, a unor unități ce formează în total o brigadă blindată în țările baltice, în Polonia, România și Bulgaria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...