NATO ar trebui să fie pregătită pentru „vești proaste“ din Ucraina, avertizează Stoltenberg

NATO ar trebui să fie pregătită pentru „vești proaste“ din Ucraina, avertizează Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că alianța militară occidentală ar trebui să fie pregătită pentru vești proaste de pe frontul ucrainean, în timp ce Kievul continuă să se apere de invazia totală a Rusiei.

Jens Stoltenberg, scrtarul general al NATO

"Războaiele se dezvoltă în etape", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat sâmbătă postului german de televiziune ARD. "Trebuie să sprijinim Ucraina atât în perioadele bune, cât și în cele rele", a spus el, scrie politico.eu.

"Trebuie să fim pregătiți și pentru vești proaste", a adăugat Stoltenberg, fără a fi mai specific.

Comentariile sale au loc în timp ce aliații occidentali dezbat despre muniții și ajutor financiar pentru Ucraina și în timp ce Moscova își mărește nivelul trupelor. Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret prin care a majorat numărul de soldați cu aproximativ 170.000, ajungând la un total de 1,3 milioane.

Liniile frontului s-au mișcat puțin în ultimele luni, în ciuda contraofensivei Kievului din timpul verii. Dar ucrainenii au folosit rachete de croazieră pentru a respinge flota rusă din Marea Neagră și au provocat pagube în adâncimea teritoriului rusesc

"Acestea sunt victorii mari, chiar dacă nu au reușit să mute linia frontului", a declarat Stoltenberg în interviu.

Stoltenberg a făcut apel la membrii NATO să accelereze producția de muniție , deplângând starea fragmentată a industriei de apărare din Europa.

"Nu suntem capabili să colaborăm atât de strâns pe cât ar trebui", a spus el, îndemnând guvernele să privească dincolo de interesele lor naționale și să aibă o imagine de ansamblu.

O victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, ci ar reprezenta un pericol și pentru restul aliaților, a spus Stoltenberg. "Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?