NATO cere Rusiei să înceteze incursiunile aeriene în Turcia și atacurile împotriva opoziției și civililor în Siria

NATO cere Rusiei să înceteze incursiunile aeriene în Turcia și atacurile împotriva opoziției și civililor în Siria

NATO a condamnat luni incursiunile aviației ruse în spațiul aerian al Turciei, calificându-le drept un 'comportament iresponsabil', și a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra opoziției și civililor în Siria.

Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit marți, la nivel de ambasadori, 'pentru consultări cu privire la implicațiile potențiale ale recentelor acțiuni militare periculoase ale Rusiei în și în jurul Siriei', se menționează într-un comunicat de presă emis la finalul ședinței.

Cu acest prilej, 'Aliații și-au exprimat profunda preocupare față de întărirea prezenței militare a Rusiei în Siria și, în special, față de atacurile aviației rusești asupra orașelor Hama, Homs și Idlib, care au dus la victime civile și nu au țintit Daesh (Statul Islamic — n.r.)'.

'Aliații cer Federației Ruse să înceteze imediat aceste atacuri asupra opoziției și civililor sirieni, să-și concentreze eforturile asupra luptei împotriva ISIL (Statul Islamic — n.r.) și să promoveze o soluție la conflict printr-o tranziție politică'.

În același comunicat, NATO consideră că 'acțiunile militare ale Rusiei au atins un nivel mai periculos odată cu recentele încălcări ale spațiului aerian al Turciei, la 3 și 4 octombrie, de către avioane SU-30 și SU-24 în regiunea Hatay', care 'au pătruns în spațiul aerian al Turciei în pofida avertismentelor clare, prompte și repetate ale autorităților turce'.

'Aliații protestează cu putere față de aceste încălcări ale spațiului aerian al Turciei și condamnă aceste incursiuni și încălcări ale spațiului aerian al NATO', se mai spune în textul menționat. 'Aliații remarcă, de asemenea, pericolul extrem al unui asemenea comportament iresponsabil' și 'cer Federației Ruse să înceteze (...) și să explice imediat aceste încălcări'.

De asemenea, 'Aliații cer părții ruse să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că astfel de încălcări nu vor avea loc în viitor'.

Comunicatul reamintește că 'securitatea Alianței este indivizibilă, iar Aliații sunt puternic solidari cu Turcia'. 'Vom continua să urmărim foarte îndeaproape evoluțiile de la granițele de sud-est ale NATO', conchide comunicatul difuzat la Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?