NATO: România a alocat anul trecut pentru apărare 1,45% din PIB

NATO: România a alocat anul trecut pentru apărare 1,45% din PIB

Bugetul pentru apărare al României a fost anul trecut de 10,337 miliarde lei la prețurile curente (8,708 miliarde lei la prețurile din 2010), reprezentând 1,45% din PIB, ceea ce plasează țara noastră pe poziția a zecea în rândul statelor membre ale NATO, din acest punct de vedere, relevă un raport publicat luni de Alianța Nord-Atlantică pe site-ul său.

Conform documentului citat, care prezintă situația bugetelor militare ale statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice în ultimii opt ani, în 2014 țara noastră a alocat pentru apărare 9,014 miliarde lei la prețurile curente (7,815 miliarde lei la prețurile din 2010), respectiv 1,35% din PIB, iar pentru acest an bugetul militar este estimat la 11,230 miliarde lei la prețurile curente (9,271 miliarde lei la prețurile din 2010), respectiv 1,48% din PIB.

Anul trecut doar cinci țări membre ale Alianței Nord-Atlantice — SUA, Grecia, Marea Britanie, Estonia și Polonia — au alocat apărării un buget de cel puțin 2% din PIB, obiectiv stabilit la Summitul NATO desfășurat în septembrie 2014 în Țara Galilor.

Luxemburgul a alocat pentru apărare anul trecut doar 0,44% din PIB, ceea ce o plasează pe ultima poziție între statele membre ale NATO din acest punct de vedere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”