NATO salută "progresele" Georgiei, considerată "un model" pentru Europa de Est

NATO salută "progresele" Georgiei, considerată "un model" pentru Europa de Est

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat miercuri "progresele" înregistrate de Georgia, apreciind că fosta republică sovietică, candidată la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, ar putea fi "un model" pentru Europa de Est.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Georgia poate deveni un model pentru regiune, o ţară care oferă securitate şi stabilitate, care urmăreşte reforme reale şi care este pe cale de a-şi realiza alegerea suverană de integrare europeană şi euro-atlantică", a declarat Rasmussen, la reuniunea NATO-Georgia de la Bruxelles.

"În ultimii ani, Georgia a demonstrat că poate să fie exportator de stabilitate. Vă număraţi printre principalii contributori la trupele non-NATO pentru misiunea noastră în Afganistan", a adăugat secretarul general al Alianţei, în prezenţa ministrului georgian de Externe Maia Panjikdze.

El a subliniat că NATO rămâne în continuare "fermă" în susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei.

Criza ucraineană şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia au amintit de tensiunile dintre Georgia şi Rusia legate de controlul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, care au dus la războiul de cinci zile din august 2008.

Kremlinul a recunoscut ulterior independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, un alt teritoriu separatist din Georgia, şi a desfăşurat mii de soldaţi în cele două regiuni. Tbilisi şi ţările occidentale au denunţat, la organizaţiile internaţionale, ocupaţia rusă în Osetia de Sud şi Abhazia.

La rândul său, preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili, aflat miercuri în vizită la Varşovia, a reafirmat dorinţa Georgiei privind aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. "Suntem foarte clari în aspiraţiile noastre de a adera la NATO, precum şi în aspiraţiile europene", a declarat şeful statului.

El a adăugat că Georgia doreşte să semneze "în cel mai scurt timp" Acordul de Asociere cu UE, parafat în noiembrie anul trecut la Vilnius.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...