NATO: Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

NATO: Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul, a transmis vineri purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Carmen Romero.

Declarația vine ca replică la afirmațiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă.

"Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase. Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării și nu este nici conceput, nici direcționat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Rusia", a precizat Romero.

Riabkov a declarat joi că instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România reprezintă un moment nou în evoluția relațiilor dintre Rusia și NATO. "În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, Tomahawk", a afirmat viceministrul de externe rus, citat de TASS.

Totodată, Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse—, apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia.

"Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă destinată să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creștere a efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a indicat că deși efectivele ale Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară va rămâne pe loc. "Prin urmare, prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate", a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice "staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale" în estul Europei.

AGERPRES ( AS — autor: Ana Maria Luca, editor: Ionuț Mareș, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 DOCUMENTE „Realitatea este mult mai nuanțată și diferită” / Unul dintre cei mai importanți economiști români arată că nu politicienii și clientela de pa…

2 „Toți vor cash, altfel nu mai vin” / Un cunoscut jurnalist dezvăluie un fenomen care se întâmplă deja în relațiile dintre terți deși nu s-a mărit nicio …

3 BREAKING „Ani la rând ni s-a spus că România crește. Ni s-au livrat iluzii” / Mesaj dramatic al ministrului finanțelor!

4 Avertisment dur de la românul care conduce 100 de războinici în prima linie în Ucraina. „Asta nu se face în România și e grav”

5 ALERTĂ Guvernul a aprobat ordonanța care plafonează la 300 lei brut sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari!