NATO trimite dispozitive de bruiaj în Ucraina pentru a contracara atacurile cu drone

NATO trimite dispozitive de bruiaj în Ucraina pentru a contracara atacurile cu drone

NATO va trimite Ucrainei dispozitive de bruiaj al semnalelor pentru a putea contracara dronele kamikaze iraniene pe care forțele ruse le-au folosit pentru a ataca orașele aflate departe de linia frontului, potrivit Insider.

Polițiștii ucraineni au tras cu Kalashnikovurile asupra dronelor FOTO AFP

Vorbind marți la Forumul de politică externă de la Berlin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară va livra Ucrainei „sute” de dispozitive de bruiaj „zilele următoare”.

Aceste sisteme vor ajuta Ucraina să răspundă la „amenințarea specifică a dronelor, inclusiv, a dronelor kamikaze iraniene care provoacă acum multe pagube sau suferințe în Ucraina”, a declarat Stoltenberg în timpul întrevederii.

Inițial, Stoltenberg a menționat săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, o posibilă dată de livrare a dispozitivelor menționând că aceste sistemele pot „ajuta la ineficiența dronelor de fabricație rusă și iraniană ... și la protejarea populației și a infrastructurii critice ucrainene”.

Acestea vor face parte dintr-un pachet care include, de asemenea, combustibil, îmbrăcăminte de iarnă și provizii medicale, a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.

„Salut declarația lui Jens Stoltenberg cu privire la faptul că NATO intenționează să livreze sisteme de apărare aeriană antidronă Ucrainei în zilele următoare. Este exact ceea ce am discutat și am solicitat”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba după anunțul de marți. „Pentru Ucraina, acest lucru înseamnă mai multe vieți salvate și o infrastructură energetică mai bine protejată. Vă mulțumim NATO”.

În ultimele săptămâni, forțele Moscovei au folosit drone kamikaze iraniene pentru a intensifica loviturile asupra orașelor ucrainene aflate departe de liniile de front ale războiului, unde trupele președintelui rus Vladimir Putin s-au confruntat cu săptămâni întregi de eșecuri militare. Nu mai departe de luni, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a folosit un roi de drone kamikaze pentru a ataca Kievul - ucigând mai multe persoane.

Dronele precum cele fotografiate la Kiev sunt cunoscute sub numele de Shahed-136. Spre deosebire de vehiculele aeriene fără pilot tradiționale, Shahed-136 este o muniție de așteptare, ceea ce înseamnă că poate sta pe loc înainte de a identifica o țintă, de a zbura spre ea și de a detona - ceea ce îi face pe oameni să se refere la ea ca la o dronă sinucigașă sau kamikaze. Acestea sunt sisteme relativ mici, pline de explozibili și au o rază de acțiune de 2.000 de kilometri.

Aceste atacuri recente cu drone, care s-au dovedit a fi mortale, au determinat SUA și alți aliați din NATO să se grăbească să trimită la Kiev sisteme avansate și foarte căutate de apărare aeriană.

Între timp, experții în război au pus sub semnul întrebării decizia lui Putin de a cheltui inventarul său redus de muniții de precizie cu rază lungă de acțiune pentru campanii de teroare împotriva zonelor și infrastructurii civile, spunând că este o tactică nesustenabilă și este puțin probabil să producă rezultate pozitive pentru Rusia.

„Scopul este de a reduce determinarea poporului ucrainean de a se opune invaziei brutale a Rusiei în țara lor, dar cred că [Putin] va eșua, așa cum a eșuat în toate celelalte încercări de a prelua controlul asupra Ucrainei de la invazia din februarie”, a declarat marți Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...