NATO va încerca să convină la Washington un pachet de măsuri vizând descurajarea agresiunii Rusiei în Marea Neagră (Reuters)

NATO va încerca să convină la Washington un pachet de măsuri vizând descurajarea agresiunii Rusiei în Marea Neagră (Reuters)

Reuniunea de săptămâna aceasta de la Washington a miniştrilor de externe din statele NATO va lua în discuţie toate elementele ameninţării constituite de Rusia şi va încerca să convină asupra unui pachet de măsuri vizând consolidarea prezenţei militare aliate în Marea Neagră, a declarat un responsabil american de rang înalt, transmite Reuters.

'Accentul se pune pe poziţia Alianţei de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre', le-a declarat oficialul reporterilor, vorbind sub rezerva anonimatului înaintea reuniunii ministeriale.

Oficialul a mai arătat că Turcia rămâne un partener important al Statelor Unite, dar a menţionat că achiziţia de sisteme de rachete ruseşti S-400 plănuită de Ankara preocupă Washingtonul.

'Relaţia noastră nu este definită numai de chestiunea S-400, dar S-400 este un subiect foarte problematic pentru Statele Unite', a adăugat responsabilul citat.

Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35, în încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor ruseşti S-400.

Marţi, ministrul interimar american al apărării, Patrick Shanahan, a declarat că se aşteaptă la soluţionarea disputei cu Turcia. 'Mă aştept să rezolvăm problema astfel încât ei să aibă echipamentul de apărare corect în privinţa (sistemelor) Patriot şi (avioanelor) F-35', le-a declarat Shanahan reporterilor la Pentagon.

El a menţionat că se aşteaptă la livrarea către Turcia a aparatelor F-35 aflate în prezent la baza Luke a Air Force.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria