Navalnîi a fost ucis cu un singur pumn în inimă, „marca KGB”, susține un militant pentru drepturile omului

Navalnîi a fost ucis cu un singur pumn în inimă, „marca KGB”, susține un militant pentru drepturile omului

Aleksei Navalnîi a fost probabil ucis cu un singur pumn în inimă, o tehnică folosită de KGB, ar fi afirmat o sursă din interiorul închisorii în care era deținut criticul lui Putin.

Vânătăile găsite pe corpul liderului opoziției corespund metodei de execuție cu "un singur pumn", potrivit lui Vladimir Osecikin, un militant rus pentru drepturile omului aflat în exil.

„Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB-ului“, a declarat el pentru The Times. „Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în centrul corpului. A fost o marcă a KGB-ului“, a spus acesta.

Înainte de moartea sa, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost forțat să petreacă mai mult de două ore și jumătate în aer liber, într-un spațiu de izolare, unde temperaturile puteau coborî până la minus 27°C, a declarat Osecikin. În mod normal, deținuții erau ținuți în aer liber nu mai mult de o oră, și mult mai puțin în astfel de condiții extreme.

„Cred că mai întâi i-au distrus corpul ținându-l mult timp în frig și încetinind la minimum circulația sângelui”, a spus Osecikin. „Și apoi devine foarte ușor să omori pe cineva, în câteva secunde, dacă agentul are ceva experiență în acest sens.”

„Este o metodă veche a diviziilor forțelor speciale ale KGB-ului. Ei și-au antrenat agenții să ucidă un om cu un singur pumn în inimă, în centrul corpului. A fost o marcă a KGB-ului”.

El a adăugat că foști prizonieri care au ispășit pedepse în regiunea arctică au văzut cazuri de deținuți uciși în acest mod de către gardieni.

Infopgrafic musamalizare moarte navalnii jpeg

Otrăvire cu noviciok?

Informațiile furnizate până în prezent de autoritățile ruse privind moartea lui Navalnîi au fost disparate și contradictorii. Iar său nu a fost încă predat familiei.

Moartea sa a fost anunțată de Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei (FSIN), care a precizat că acesta și-a pierdut cunoștința după ce s-a plimbat în închisoare, o colonie penală cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, în regiunea Iamalo-Neneț, la 2.500 km nord-est de Moscova.

Câteva minute mai târziu, un canal controlat de stat de pe Telegram a susținut că motivul morții a fost un cheag de sânge.

A doua zi, mamei lui Navalnîi și avocatului său li s-a înmânat un certificat de deces în care se spunea că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”.

Iulia Navalnîia, văduva opozantului, a sugerat luni că soțul ei a fost ucis cu noviciok, substanța neurotoxică cu care asasinii FSB au încercat să îl ucidă în august 2020.

Osecikin spune că această versiune este puțin probabilă.

„Este posibil, bineînțeles, dar atunci când cineva se află sub controlul sistemului penitenciar, există multe opțiuni în ceea ce privește modul în care poate fi ucis. Noviciok ar lăsa urme în corpul său și ar duce direct la Putin, având în vedere că a mai încercat o dată”.

Gulagu.net a fost fondat de Osecikin în 2011. Folosind informațiile unei rețele vaste de deținuți în activitate și de funcționari din închisori, a devenit o autoritate de top în ceea ce privește abuzurile la adresa drepturilor omului din închisorile rusești.

Săptămâna trecută, a publicat un raport în care se afirma că ofițeri din FSB au vizitat închisoarea cu două zile înainte de moartea lui Navalnîi și au deconectat unele dintre camerele de securitate și dispozitivele de ascultare.

„A fost o comandă de la Moscova”

Osecikin a declarat că prezența ofițerilor FSB la închisoare este o dovadă că moartea lui Navalnîi a fost ordonată de Kremlin.

„Din ceea ce știu de la sursele mele, a fost o operațiune specială care a fost pregătită cu câteva zile înainte”, a spus el. „A fost o comandă de la Moscova, pentru că fără Moscova nu ar fi fost posibil să demonteze camerele în felul în care au făcut-o”.

Marți, Liudmila Navalnîia, mama lui Navalnîi, i-a cerut președintelui Putin să predea corpul fiului ei după ce i s-a spus că acesta este reținut pentru „analize chimice” și că nu va fi eliberat decât peste două săptămâni.

„Este a cincea zi și nu am reușit să-l văd. Nu au vrut să-mi elibereze trupul său. Și nici măcar nu îmi spun unde se află”, a declarat mama opozantului într-o înregistrare video.

„Vladimir Putin, rezolvarea acestei probleme depinde numai de tine. Lasă-mă să-mi văd fiul. Cer ca trupul lui Aleksei să fie eliberat imediat, pentru a-l putea înmormânta ca pe-o ființă umană.”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins declarația Iuliei Navalnîia potrivit căreia Putin i-a ucis soțul ca fiind „nefondată și vulgară”.

„Nu dau doi bani pe modul în care secretarul de presă al unui criminal comentează cuvintele mele”, a replicat Navalnîia pe rețelele de socializare. „Dați-ne înapoi trupul lui Aleksei și lăsați-ne să-l îngropăm cu demnitate. Nu-i împiedicați pe oameni să-și ia rămas bun de la el.”

„Există un mare risc ca forțele speciale ale lui Putin să-l incinereze”

Un paramedic a declarat pentru Novaia Gazeta că trupul lui Navalnîi a fost dus vineri seara la spitalul clinic din districtul Salehard, și nu la biroul de expertiză medico-legală din apropiere, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în mod normal.

Paramedicul a precizat că pe corpul său au fost găsite vânătăi, care corespund unor convulsii. De asemenea, a fost găsită o vânătaie pe pieptul său, care părea să aibă „legătură cu un masaj cardiac indirect”.

„În acest moment trebuie să ne asigurăm că trupul său este transferat familiei și în vestul țării pentru a fi testat”, a declarat Osecikin. „Dar există un mare risc ca forțele speciale ale lui Putin să-l incinereze în schimb”.

S-a anunțat luni că un înalt funcționar al închisorii, care a fost acuzat că a intervenit în mai multe rânduri pentru a se asigura că Navalnîi va fi tratat cu asprime, a fost promovat. O directivă emisă de biroul președintelui l-a promovat pe Valeri Boiarinev, anterior director adjunct al serviciului penitenciar, la gradul de general-colonel.

Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a postat o imagine a decretului pe X, unde a scris că promovarea a fost o „recompensă personală pentru tortură și crimă din partea lui Putin”.

„Boiarinev a supervizat personal tortura aplicată lui Aleksei Navalnîi în închisoare. Restricționarea achiziționării de alimente de către Aleksei, ca și toate celelalte torturi, a fost ordinul personal al lui Boiarinev de la FSIN”, a scris Jdanov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?